Śledź po japońsku
Popularna przystawka ze śledzi często gości na imprezach rodzinnych lub okolicznościowych, np. z okazji imienin lub sylwestra. Wiele osób wspomina ją z czasów PRL-u. Filety śledziowe mieszane są z pokrojonym w kostkę ugotowanym jajkiem na twardo, groszkiem konserwowym i ogórkiem kiszonym.
Na początku XX wieku pod wpływem przyjacielskich stosunków dyplomatycznych Galicji z Japonią wymyślono charakterystyczną przekąskę.
Tosty i pizza po hawajsku
W Polsce szczególnie popularne są tosty i pizza po hawajsku podawane z kawałkami ananasa. Połączenie sera i słodkiego owocu jest zadziwiające dla mieszkańców Hawajów. Dodatkowo Włosi uważają, że ananas na pizzy to profanacja oryginalnego przepisu.
W 1962 roku Grek Sotirios Panopoulos mieszkający w Kanadzie wymyślił nową wersję pizzy. Po prostu eksperymentował z owocami z puszki i ku swojemu zaskoczeniu przepis przyjął się wśród klientów. Nazwę zawdzięcza ananasom, które kojarzyły się kucharzowi z beztroskimi wakacjami na Hawajach.
Pierogi ruskie
Ich nazwa pochodzi od terenów Rusi Kijowskiej lub Rusi Lwowskiej. W kuchni ukraińskiej nie podaje się farszu łączącego twaróg i ugotowane ziemniaki.