
Pączki izraelskie Sufganiyot
- ok. 200 kcal
Przygotowywane z okazji żydowskiego święta Chanuki. Podobnie jak polskie, smażone na głębokim tłuszczu, wypełnione galaretką owocową, dżemem, bądź delikatnym kremem waniliowym, posypane cukrem pudrem. Charakterystyczny wygląd zawdzięczają sposobowi nadziewania od góry, za pomocą szprycy cukierniczej.
Jak wykonać: Prześlij przepis

Włoskie Pączki Zappole
- ok. 200 kcal
Zappole przygotowuje się we Włoszech 19 marca z okazji Dnia Ojca i święta patrona Św. Józefa. Wykonane z ciasta parzonego, napełnione nadzieniem budyniowym, przypominają polskie ptysie. Niezwykle delikatne, smażone w tłuszczu lub pieczone. Z charakterystyczną kremową koroną z wiśnią na czubku.
Przepis znajdziesz tutaj: Moje wypieki

Amerykański Donut
- ok. 250 kcal
Popularne w USA puszyste pączki z dziurką, wykonane z ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu. Brak nadzienia nadrabiają kolorowymi polewami i dodatkami. Przy ozdabianiu Doughnuts panuje pełna dowolność, można popuści wodzę fantazji, ważne żeby było kolorowo i pysznie.
Przepis na Donuty: Moje wypieki

Angielskie "Oponki"
- ok. 250 kcal
Oponki przygotowywane są na bazie bezdrożdżowego ciasta z użyciem proszku do pieczenia i serka homogenizowanego. Tradycyjnie smażone na głębokim tłuszczu i oprószone jedynie cukrem pudrem. Często przygotowywane na bazie mleka, śmietany lub jogurtu. Użycie nabiału w cieście pączkowym nadaje im niepowtarzalnego kremowego charakteru.
Przepis znajdziesz tutaj: Aga gotuje