

Hiszpańskie Churros
- ok. 120 kcal
Ciekawa konkurencja dla tradycyjnych pączków. Bardzo popularny przysmak w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Wykonane z parzonego ciasta, smażonego później do chrupkości. Dzięki tej metodzie pozostają kruche na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku. Najczęściej podawane z gorącą czekoladą.
Przepis znajdziecie tutaj: Kwestia Smaku

Pączki tureckie Lokma
- ok. 150 kcal
Małe "pączusie" na jeden gryz. Bardzo popularne w Turcji, sprzedawane przez okrągły rok przez handlarzy ulicznych. Serwowane przy licznych okazjach, na uroczystościach, pogrzebach, sąsiedzkich imprezach. Smażone na głębokim tłuszczu, nasączone miodem lub syropem cukrowym, często obtoczone posiekanymi orzechami. Bardzo słodkie!
Przepis:Turcja od kuchni

Holenderskie Oliebollen
- ok. 200 kcal
Holendrzy zajadają się pączkami przy okazji świętowania Nowego Roku. Oliebollen to nieforemne kulki z ciasta drożdżowego napakowane rodzynkami, żurawiną, suszonymi jabłkami i bakaliami. Mniej słodkie od naszych pączków, jednakże w związku z tym, że smażone na głębokim oleju, podobnie tłuste.
Przepis znajdziesz tutaj: Moje wypieki