Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy.
Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Imbir
Ta roślina wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Ma również działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe, dzięki temu polecana jest przy przeziębieniu oraz grypie. Skutecznie pomaga także łagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.
Mimo korzystnych właściwości imbir nie jest polecany osobom stosującym leki obniżające ciśnienie krwi i rozrzedzające krew, ponieważ może nasilić ich działanie.
Kurkuma
Kurkuma, czyli ostryż długi to bylina z rodziny imbirowatych. Największą popularnością cieszy się mielona kurkuma oraz kurkuma w tabletkach.
Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, czyli związkowi należącemu do grupy polifenoli, które działają antyoksydacyjnie i chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Kurkuma ma także właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, dzięki temu może być stosowana w profilaktyce astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób nowotworowych, a także miażdżycy.
Ashwaghanda
Ashwaghanda (aszwaganda) uznawana jest za adaptogen, czyli substancję wspomagającą organizm w adaptacji do zmiennych warunków, które na nas oddziałują.
Dzięki tym właściwościom ashwaghanda zwiększa odporność organizmu na stres oraz poprawia reakcję na bodźce zewnętrzne.
Spożywanie tej rośliny znacznie polepsza nastrój i samopoczucie, poprawia koncentrację oraz ułatwia przyswajanie nowych informacji. Z powodzeniem łagodzi także objawy związane z depresją, stanami lękowymi, chorobą Alzheimera lub demencją.