5/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Pączki pieczone, może bułeczki?
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

6/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Pączki pieczone, może bułeczki?
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

7/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Faworki Babci Misi – najlepsze

Składniki:
½ kg mąki
1 szczypta soli
8 żółtek
2 łyżki spirytusu ( może być czysta wódka lub ocet )
10 dkg masła (temp. pokojowa)
8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
cukier waniliowy - opakowanie

Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki stopniowo dodawać wszystkie składniki tak, aby powstało ciasto miękkie jak np. na makaron. Gęstość ciasta regulować ilością dodawanej śmietany
2. Ciasto zagnieść i wyrobić ( jak na makaron ) i porządnie z każdej strony wyklepać (potłuc)wałkiem – jest to bardzo istotne, ponieważ daje to lekkość i kruchość upieczonym faworkom.
3. Tak wyrobione ciasto wkładamy na 1/2 godz. do lodówki aby odpoczęło.
4. Po tym czasie ubieramy po kawałku z całego ciasta ( z tej ilości składników powinny być trzy części ) i kolejno cieniutko wałkujemy .
5. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy o szer. ok. 4 cm i długości ok.10 cm, najlepiej radełkiem do ciasta. Po środku robimy nacięcie przez które przewijamy końcówkę nadając właściwy faworkom kształt. Aby ładnie wyglądały to ich dłuższe końce wykrawamy z ciasta po skosie.
6. Smażymy tak by swobodnie zatopione były w dużej ilości bardzo gorącego tłuszczu( smalec – 3 kostki. 1 litr oleju lub specjalnie przeznaczony do takiego smażenia ceres ) - aby smalec się nie przepalał w czasie smażenia można wrzucić surowy kawałek ziemniaka
- olej użyty do smażenia pieni się więc utrudnia to doglądanie faworków
- ceres nie sprawia żadnych trudności
7. Wysmażone faworki osuszamy na papierowym ręczniku, studzimy, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

8/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Faworki Babci Misi – najlepsze
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ślub roku w gwiazdorskim wydaniu. Mamy zdjęcia!

Ślub roku w gwiazdorskim wydaniu. Mamy zdjęcia!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Zobacz również

Groźny wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj

PILNE
Groźny wypadek! Mężczyzna wpadł pod tramwaj

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast