Kinga Paruzel przyznaje, że nie przepada za pączkami. - Uwielbiam za to „nasze” tradycje. Śledzik, karpik, jajeczko i pączuś. Jak wiele dat w naszym kalendarzu łączy się z jedzeniem!
Przepisy na pączki i faworki, przygotowane przez Kingę Paruzel
Z okazji „tłustego czwartku” przygotowałam między innymi wariację na temat klasyka. Pączki z „przymrużeniem oka” – zrobione z maślanki i z jabłkiem w środku. Delikatne, lekkie i pyszne. To coś w stylu racucho-pączka. Cała moja rodzina szaleje na ich punkcie. Ich zaletą jest to, że zrobisz je w 20 minut, wadą, że i tak się nimi przejesz gdyż są tak dobre!
Przejdź do galerii zdjęciowej, by przeczytać 4 przepisy Kingi Paruzel, na:
- Pączki z „dziurką” - jabłkiem czyli racucho-pączki
- Pączki pieczone, a może bułeczki?
- Faworki puszyste
- Faworki Babci Misi – najlepsze
Kinga Paruzel znacznie bardziej niż pączki lubi jagodzianki i drożdżówki. Jednak ten jeden dzień w roku, w Tłusty Czwartek, trudno nie zjeść choć jednego pączka albo faworka.
Nie przegap
Pączko-bułeczki dla tych, którzy nie przepadają za pączkach
- Wykombinowałam coś, co sprawdzi się idealnie w ten dzień! - pisze z entuzjazmem Kinga Paruzel. - Pączko-bułeczki. Ich plusem jest to, że nie są smażone tak jak tradycyjne pączki, więc oszczędzamy na oleju, czasie i przede wszystkim na kaloriach. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej, a smakują:)))), i tu Was zostawię – zróbcie i się przekonajcie czy bliżej im do pączków, a może do maślanych bułeczek. Mogę Wam tylko powiedzieć, że zachwycają - dodaje Kinga.
Pyszne faworki babci Misi
Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste, cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Faworki są kruche, odpowiednio słodkie, po prostu fantastyczne. Ważną wskazówką jest długie wybijanie walkiem ciasta (kiedyś czytałam że powinno się min 100 razy uderzyć w nie wałkiem – ja chyba zrobiłam to 1000 razy), które powoduje, że ciasteczka są niesamowicie lekkie i delikatne - mówi Kinga Paruzel
Przepis na faworki mamy Kingi Paruzel
Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku – faworki. - Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier, wtedy mają lepszą strukturę. Przepis nie jest skomplikowany a zachwyca efektem - przekonuje Kinga.
Zobacz koniecznie
Rozwiąż i poznaj swój wynik
Bądź na bieżąco i obserwuj
