
Tapas z ciasta francuskiego (20 szt.)
Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka
pomidory świeże 3 sztuki
ser gouda lub inny 200 g
zioła prowansalskie
sól

Tapas z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blaszce i wypiec w temperaturze 200 *C, ułożyć na nim plastry pomidorów, posypać przyprawami i startym serem, ponownie zapiec aż ser się rozpuści, po upieczeniu podzielić na 20 małych kwadratów.

Sałatka z ziemniaków (10 porcji)
Składniki:
ziemniaki młode średniej wielkości 1,5 kg
szczypior 2 pęczki
majonez 300 ml
jogurt naturalny 200 ml
czosnek 3 ząbki

Sałatka z ziemniaków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plastry ok. 3 mm, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z majonezem i jogurtem, dodać trochę soli, wymieszać pokrojone ziemniaki z sosem , wyłożyć na półmisek i grubo posypać szczypiorem.