
Zupa gazpacho (10 porcji)
Składniki:
pomidory świeże 1 kg
pomidory w zalewie ( w puszce) 2 szt
czosnek 2 –4 ząbków
oliwa 70 ml
papryka w proszku, sól, zioła prowansalskie, pieprz
papryka zielona 2 szt
ogórek świeży 1 szt
chleb tostowy na grzanki 5 kromek
masło 20 g

Zupa gazpacho
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować, pomidory z puszki zmiksować, paprykę zieloną pokroić w kosteczkę i zmiksować , czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć pomidory z papryką, czosnkiem, oliwą i przyprawami, zmiksować do uzyskania jednolitej półpłynnej masy. Ogórek świeży umyć i pokroić w kosteczkę, z chlebka tostowego przygotować drobniutkie grzanki najlepiej w piekarniku. Wyporcjować chłodnik do szklanych bulionówek lub kieliszków , posypać grzankami i świeżym ogórkiem.

Paella z warzywami i kurczakiem (10 porcji)
Składniki:
ryż paraboliczny 300 g
woda 750 ml
masło 20g
szafran szczypta
zioła prowansalskie
sól
przyprawa do kurczaka 1 paczka
marchew 200 g
fasolka szparagowa zielona 200 g
papryka żółta 200 g
groszek konserwowy 1 puszka
udka z kurczaka 5 sztuk

Paella z warzywami i kurczakiem
Sposób przygotowania:
Udka natrzeć przyprawą do kurczaka i upiec na złoty kolor, przestudzić usunąć kości i podzielić każde na dwa kawałki. Ryż przesmażyć na maśle , dodać osoloną wodę i szafran i gotować do miękkości pod przykryciem, marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie z tłuszczem, fasolkę szparagowa ugotować,paprykę pokrajać w paski i przesmażyć krótko, połączyć ryż z warzywami, doprawić do smaku, na wierzchu ułożyć podgrzane porcyjki kurczaka, dekorować listkami mięty.