
Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym (10 porcji):
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe
mąka 500 g
drożdże 50 g
śmietana 18% 100 ml
sól – szczypta
margaryna 250 g
jaja 1 sztuka
nadzienie
mięso wieprzowe np. łopatka 0,5 kg
cebula 200 g
oliwa 50 g
majeranek, sól, pieprz, oregano
bułka pszenna 1 szt

Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Mięso ugotować w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli, cebulę oczyszczoną, opłukaną i rozdrobnioną przesmażyć, bułkę namoczyć w wywarze od mięsa, zemleć mięso, cebulę i odciśniętą bułkę, przyprawić, gdyby masa była zbyt sucha dodać trochę wywaru z mięsa.
Ciasto:
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, śmietanę, drożdże, żółtko, sól wymieszać, połączyć z mąką z tłuszczem i wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce około pół godziny.
Ciasto wałkować na grubość 2 mm, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i zlepić brzegi, posmarować białkiem i posypać oregano, nakłuć widelcem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i wypiekać około 15- 20 minut w temperaturze 200*C ( aż się lekko zrumienią). Najlepiej smakują na ciepło.
Można podawać z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i soli.

Churrosy z sosem czekoladowym (20 porcji)
Składniki:
Pałeczki z ciasta parzonego:
mąka 300 g
woda 375 ml
jaja 7 szt
sól – szczypta
margaryna 100 g
Sos czekoladowy:
mleko 1 l
budyń czekoladowy 1 paczka
czekolada gorzka 2 tabliczki po 100 g
cukier 220 g

Churrosy z sosem czekoladowym
Sposób przygotowania:
Pałeczki:
Zagotować wodę z margaryną i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszając intensywnie , ogrzewać całość około 3 minuty, chwilę przestudzić (do około 80 *C), dodawać do gorącej masy po 1 jajku ciągle ucierając, wyciskać paski ciasta workiem cukierniczym zakończonym karbowanym tylem: szerokość 1 cm i długość 6-7 cm na posmarowaną tłuszczem blachę i wypiekać w temperaturze 200 *C około 20 minut do zrumienienia powierzchni ( wyroby mają być suche i lekkie).
Sos:
Z części zimnego mleka i budyniu zrobić zawiesinę, resztę mleka zagotować z cukrem i czekoladą, do wrzącego mleka wlać zawiesinę intensywnie mieszając do zagotowania, podawać gorący sos z pałeczkami z ciasta ptysiowego.