Załóżmy, że przy stole usiądzie 10 osób.
Sałatka z owocami morza (10 porcji)
Składniki:
sałata lodowa 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
oliwki w zalewie plasterki 200 g
krewetki mrożone 250 g
majonez 100 g
jogurt naturalny 100 ml
czosnek 2 ząbki
oliwa 60 g
sok z cytryny 20 g
sól
cukier
natka pietruszki 30 g
masło 40 g
Sałatka z owocami morza
Sposób przygotowania:
Krewetki przesmażyć krótko na maśle, przyprawić posiekaną natką pietruszki i solą, sałatę lodową dokładnie umyć i rozdzielić liście rękami na mniejsze cząstki, paprykę umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę, majonez i jogurt wymieszać i połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, oliwę, sok z cytryny, sól i cukier dokładnie wymieszać. Do pucharków włożyć sałatę, polać sosem z oliwy, nałożyć wystudzone krewetki oraz oliwki, polać sosem majonezowo–jogurtowym i posypać posiekaną czerwoną papryką, można udekorować listkami mięty lub pietruszki.