5 z 8
Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską...

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Składniki (4 porcje):

• 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
• makaron świderki (150–200 g)
• kiełbasa polska (ok. 200 g)
• jajka (2–4 sztuki)
• sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
• świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
• olej

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj.
2. Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz.
3. Kiełbasę pokrój w plastry i zarumień na odrobinie oleju.
4. Żurek podgrzej. Wyłóż porcje makaronu na talerze, wlej zupę, dodaj przekrojone na pół jajka oraz plastry kiełbasy. Udekoruj świeżymi ziołami.

6 z 8
Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy...

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Składniki (4 porcje):

• 1 butelki koncentratu żurku Krakus
• 20 g suszonych grzybów
• 2 łyżki śmietany 30%
• 6 białych kiełbas surowych
• 1 pęczek koperku
• szczypior

Wykonanie:
1. Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na noc.
2. Zlej do garnka płyn i grzyby, następnie gotuj 10 minut.
3. Kiełbaski natnij i wyjmij z osłonek mięso. Dodaj pokrojony koper, całość wymieszaj. Formuj niewielkie pulpety.
4. Wlej do garnka 1 litr wody, gotuj pulpety przez 7–10 minut.
5. Dodaj pokrojone grzyby, wodę, w której się moczyły, oraz żurek. Całość zagotuj.
6. Dodaj do zupy śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
7. Przez podaniem posyp całość szczypiorkiem.

7 z 8
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą...

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Składniki (4 porcje):

• 3–4 łyżki chrzanu Krakus
• 1 marchew
• 3–4 ziemniaki
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oleju
• biała kiełbasa parzona lub pieczona (ilość wg. uznania)
• odrobina boczku wędzonego (kostka 50 g)
• 1/2 szklanki śmietany do zupy
• 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
• świeże zioła (np. tymianek)

Wykonanie:
1. Rozgrzej garnek, dodaj olej i boczek. Całość smaż 2–3 minuty.
2. Dodaj pokrojoną marchew i mieszając, smaż 3 minuty.
3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę o czosnek. Mieszając smaż 1 minutę.
4. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków.
5. Dodaj chrzan oraz śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
6. Przed podaniem posyp całość ziołami. Zupę podawaj z białą kiełbasą oraz cząstkami jajek.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty