
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
KOGEL-MOGEL
Składniki podstawowe:
3 łyżeczki cukry na 1 żółtko (jajko musi być sparzone)
Wykonanie:
Ucierać w kubku do uzyskania puszystego kremu.

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
KREM SUŁTAŃSKI
Składniki:
400 g śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki kakao
3 okrągłe biszkopty
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.
Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy po godzinie w lodówce.
Źródło:justynadragan.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
DOMOWA KRÓWKA
Składniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
100 g masła
15 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Do niewielkiego garnka wrzucić margarynę lub masło, następnie wlewać mleko, wsypać oba cukry i mieszać aż do momentu, kiedy masa będzie miała brązowy kolor (do godziny).
Gotową masę na krówki wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu. Następnie całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Krówki pokroić w kostkę.
Źródło: mojegotowanie.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
KASZKA MANNA
Składniki:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
dowolne dodatki
Wykonanie:
Do rondelka wlać dwie szklanki mleka. Ustawić średnią moc palnika. Od razu wsypać cztery łyżki kaszy manny oraz cukier i powoli mieszać do zagotowania. Odstawić na 5 minut.
Źródło:aniagotuje.pl