1/11
KOGEL-MOGEL...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KOGEL-MOGEL

Składniki podstawowe:

3 łyżeczki cukry na 1 żółtko (jajko musi być sparzone)

Wykonanie:
Ucierać w kubku do uzyskania puszystego kremu.

2/11
KREM SUŁTAŃSKI...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
400 g śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki kakao
3 okrągłe biszkopty

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.

Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy po godzinie w lodówce.

Źródło:justynadragan.pl

3/11
DOMOWA KRÓWKA...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

DOMOWA KRÓWKA

Składniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
100 g masła
15 g cukru waniliowego

Wykonanie:
Do niewielkiego garnka wrzucić margarynę lub masło, następnie wlewać mleko, wsypać oba cukry i mieszać aż do momentu, kiedy masa będzie miała brązowy kolor (do godziny).

Gotową masę na krówki wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu. Następnie całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Krówki pokroić w kostkę.

Źródło: mojegotowanie.pl

4/11
KASZKA MANNA...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KASZKA MANNA

Składniki:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
dowolne dodatki

Wykonanie:
Do rondelka wlać dwie szklanki mleka. Ustawić średnią moc palnika. Od razu wsypać cztery łyżki kaszy manny oraz cukier i powoli mieszać do zagotowania. Odstawić na 5 minut.

Źródło:aniagotuje.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Zobacz również

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach