
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
WAFLE PISCHINGER
Składniki:
250 g masła
1 szkl. cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki ciemnego kakao
250 g mleka w proszku
1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych
Wykonanie:
Do garnka wrzucić masło, cukier, kakao i mleko i zagotować. Całość gotować ok. 3 min.
Zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dosypać mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania rzadkiej, ale gładkiej masy.
Masą przekładać warstwy wafli.
Na górze postawić ciężki przedmiot, aby wafle się scaliły.
Źródło: mieszamwgarnku.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
RACUCHY
Składniki:
2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor.
Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.
Źródło:kwestiasmaku.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO
Składniki:
400 g kajmaku z puszki
100 g ryżu preparowanego
80 g masła
Wykonanie:
Niecałe pół kostki masła, roztopić w garnku na małej mocy palnika. Następnie dodać cały kajmak. Masło z kajmakiem mieszać w garnku przez kilka minut.
Następnie zdjąć garnek z palnika i wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia i formować szyszki.
Źródło:aniagotuje.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
BLOK CZEKOLADOWY
Skladniki:
pół szklanki mleka (125 ml)
3/4 szklanki cukru (150g)
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku
Dodatki:
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce
Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką, dodawać stopniowo mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
źródło: domowe-wypieki.pl