5 z 12
WAFLE PISCHINGER...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

WAFLE PISCHINGER

Składniki:
250 g masła
1 szkl. cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki ciemnego kakao
250 g mleka w proszku
1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych

Wykonanie:
Do garnka wrzucić masło, cukier, kakao i mleko i zagotować. Całość gotować ok. 3 min.
Zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dosypać mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania rzadkiej, ale gładkiej masy.
Masą przekładać warstwy wafli.
Na górze postawić ciężki przedmiot, aby wafle się scaliły.

Źródło: mieszamwgarnku.pl

6 z 12
RACUCHY...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

RACUCHY

Składniki:

2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor.
Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.

Źródło:kwestiasmaku.pl

7 z 12
SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Składniki:
400 g kajmaku z puszki
100 g ryżu preparowanego
80 g masła

Wykonanie:

Niecałe pół kostki masła, roztopić w garnku na małej mocy palnika. Następnie dodać cały kajmak. Masło z kajmakiem mieszać w garnku przez kilka minut.

Następnie zdjąć garnek z palnika i wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia i formować szyszki.

Źródło:aniagotuje.pl

8 z 12
BLOK CZEKOLADOWY...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

BLOK CZEKOLADOWY

Skladniki:
pół szklanki mleka (125 ml)
3/4 szklanki cukru (150g)
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku

Dodatki:
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce

Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką, dodawać stopniowo mleko w proszku.

Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

źródło: domowe-wypieki.pl

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Niezwykły Byk zodiakalny. Łyżwy, kij i parkany zamieniła na wybieg modelek [GALERIA]

Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO

AKTUALIZACJA
Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

Zobacz również

Politycy na pogrzebie papieża. Zdjęcie Hołowni wywołało kontrowersje. Zobacz galerię

AKTUALIZACJA
Politycy na pogrzebie papieża. Zdjęcie Hołowni wywołało kontrowersje. Zobacz galerię

Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO

AKTUALIZACJA
Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO