5 z 12
WAFLE PISCHINGER...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

WAFLE PISCHINGER

Składniki:
250 g masła
1 szkl. cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki ciemnego kakao
250 g mleka w proszku
1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych

Wykonanie:
Do garnka wrzucić masło, cukier, kakao i mleko i zagotować. Całość gotować ok. 3 min.
Zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dosypać mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania rzadkiej, ale gładkiej masy.
Masą przekładać warstwy wafli.
Na górze postawić ciężki przedmiot, aby wafle się scaliły.

Źródło: mieszamwgarnku.pl

6 z 12
RACUCHY...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

RACUCHY

Składniki:

2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor.
Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.

Źródło:kwestiasmaku.pl

7 z 12
SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Składniki:
400 g kajmaku z puszki
100 g ryżu preparowanego
80 g masła

Wykonanie:

Niecałe pół kostki masła, roztopić w garnku na małej mocy palnika. Następnie dodać cały kajmak. Masło z kajmakiem mieszać w garnku przez kilka minut.

Następnie zdjąć garnek z palnika i wsypać ryż preparowany. Całość mieszać chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstawić na kilka minut do przestudzenia i formować szyszki.

Źródło:aniagotuje.pl

8 z 12
BLOK CZEKOLADOWY...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

BLOK CZEKOLADOWY

Skladniki:
pół szklanki mleka (125 ml)
3/4 szklanki cukru (150g)
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku

Dodatki:
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce

Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką, dodawać stopniowo mleko w proszku.

Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

źródło: domowe-wypieki.pl

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Polski transparent na fecie Barcelony. Oczarowany Lewandowski wrzucił zdjęcie

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli

Zobacz również

Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem