
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
BAJADERKI
Składniki:
300 g ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
300 g herbatników,
100 g orzechów, np. nerkowców,
100 g rodzynek,
150 ml mleka,
5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
50 ml rumu lub olejek rumowy,
100 g czekolady,
15 łyżek śmietanki 30% tł.,
wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
opcjonalnie 3 łyki kakao.
Wykonanie:
Do jednej miski pokruszyć drobno ciasto i herbatniki.
Podgrzać mleko. Jeśli twoje ciasto nie jest kakaowe, to rozpuścić w mleku 3 łyżki kakao.
Posiekać orzechy i rodzynki.
Połączyć ciasto i herbatniki z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
Dodać rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszać.
Formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Podgrzać śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
Obtaczać kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.
Źródło: stronakuchni.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
KRUCHE CIASTKA Z MASZYNKI
Składniki:
0,5 kg mąki
250 g margaryny (1 kostka)
5 żółtek
170 g cukru (3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 stołowa łyżka gęstej śmietany
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, następnie dodać żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Całość wyrobić - do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka, owiń miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 30 minut. Przekładać ciasto przez ręczną maszynkę.
Ciasteczka piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Źródło: browin.pl

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
Pamiętasz je wszystkie?