Spis treści
Słodycze w czasach PRL-u
Każda osoba, która pamięta czasy PRL-u, z pewnością wspomina słodkości z tamtych czasów z ogromnym sentymentem. To kultowe ciasta i desery, które smakują beztroskim dzieciństwem. Z każdym takim przepisem wiążą się wspomnienia i wszyscy mają jeden ulubiony słodycz, do którego chętnie wraca do dziś.
Mimo tego, że dziś w każdym sklepie znajdziecie całe regały pełne rozmaitych słodyczy, spróbujcie odtworzyć przepisy z czasów PRL-u, aby przypomnieć sobie ten unikatowy smak.
Kultowe desery z PRL-u
Po domowym obiedzie na stołach zazwyczaj pojawia się deser. W czasach PRL-u były to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu słodycze, które można było wykonać z niewielkiej ilości składników, które już znajdowały się w szafkach kuchennych. Do takich domowych słodkości zaliczały się mi.in.:
- domowe krówki
- blok czekoladowy
- kogel-mogel
- krem sułtański
- szyszki z ryżu preparowanego
- kruche ciasteczka
- racuchy
- bajaderki
- wafle "pischinger"
- kasza manna
Każdy ma swój ulubiony deser, którego smak przypomni mu dzieciństwo lub wakacje spędzane u dziadków. Możesz dziś odtworzyć każdy z tych przepisów. To bardzo proste! Zajrzyj do galerii, a dowiesz się jak!
Smaki PRL-u. Czy to zdrowe?
Podstawą większości deserów w PRL-u była margaryna i spore ilości cukru. Łatwo więc wysnuć wniosek, że niestety takie potrawy nie należą do najbardziej lekko strawnych. Raz na jakiś czas warto jednak "zgrzeszyć" i pozwolić sobie na kulinarną podróż w przeszłość. Dziś możemy wykorzystać składniki o wiele lepszej jakości, lub dowolne "zdrowsze" zamienniki produktów.
Sprawdźcie przepisy na kultowe desery PRL-u!
Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dziecińst...
