W skrócie:
Pierwsze rozdanie Oscarów miało dość skromny przebieg i trwało około 15 minut. Laureaci wiedzieli o swojej nagrodzie znacznie wcześniej i przychodzili odebrać stosowne wyróżnienie. Samo wydarzenie było relacjonowane jako rodzaj wystawnego obiadu w stylu eleganckiego bankietu.
Uczestnicy płacili wpisowe w wysokości 5 dolarów. Dania były proste, niezbyt wykwintne przy doborze składników, ale estetycznie podane. Na sali zgromadzono 270 gości, którzy mieli okazję do spotkania i rozmowy. Menu reprezentowało wszystko, co było najlepsze w ówczesnej kuchni amerykańskiej. Poznaj dania podawane w 1929 roku.
Zupa godna Oscara
W 1929 roku gościom podano również consommé Celestine, czyli klarowną zupę z pokrojonymi naleśnikami spełniającą funkcję makaronu. To delikatny w smaku rosół często gotowany na wołowinie. Część amerykańskich przepisów wskazuje dodatek pokrojonej fasolki szparagowej. Pod wyszukaną nazwą consommé Celestine kryje się smakowita zupa naleśnikowa, która uświetni nie jeden rodzinny obiad.
Grillowany kurczak na grzance, fasolka i frytki
W menu pierwszych Oscarów widniał zapis „hors d’oeuvre varie” wskazując, że na stole stały przystawki do wyboru. Wśród nich były m.in. kanapeczki z oliwkami, selerem i orzechami. Kurczak podawany na gali rozdania Oscarów brzmi dość zwyczajnie. Jednak ten kurczak był podawany jako grillowana połówka na grzance z fasolką szparagową. W menu znalazła się też sałatka z pomidorów z sosem winegret.
Kolejnym daniem był filet z soli smażony na maśle podawany z frytkami, które w tamtym czasie określano jako branch potatoes. Te potrawy pokazywała, że branży filmowej jeszcze nie towarzyszył nadmierny blichtr, luksus i światła reflektorów.

Ciasta i lody waniliowe na Oscarach
Na deser laureaci pierwszych amerykańskich nagród filmowych jedli proste słodkości. Wśród nich były różnorodne ciasta niewyróżnione specjalnie w karcie dań. Do nich podawano lody waniliowe lub czekoladowe do wyboru. Każdemu gościowi przysługiwała do deseru demi tasse, czyli filiżanka czarnej kawy.
Tak prezentowały się dania podawane na pierwszych Oscarach. Współcześnie menu dostosowywane jest do trendów produkcji ekologicznego jedzenia, diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej oraz indywidualnych próśb gości. Dania nawiązują nazwami, kolorami lub kształtem do nominowanych filmów w danym roku. Przypomnę, że gala rozdania Oscarów 2025 przypada w nocy z 2 na 3 marca, więc wkrótce dowiemy się, co podano do jedzenia tegorocznym zwycięzcom złotej statuetki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Źródło:
Bon Appetit - A Caviar-Topped History of Dinner at the Oscars
Daily Meal - What Old Hollywood Ate At The Very First Academy Awards
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
