Co jedli goście na pierwszych Oscarach? Oto potrawy, które serwowano nie tylko aktorom. Zaskakująca prostota wiodła prym

Anna Daniluk
Amerykańska Nagroda Filmowa przez lata serwowała dania nawiązujące do historii kina i wyglądu statuetki. Przyjrzałam się menu z 1929 roku.
Amerykańska Nagroda Filmowa przez lata serwowała dania nawiązujące do historii kina i wyglądu statuetki. Przyjrzałam się menu z 1929 roku. Richard Harbaugh / A.M.P.A.S.
Po raz pierwszy Oscary, czyli amerykańskie Nagrody Akademii Filmowej, zostały przyznane 16 maja w 1929 roku w Hollywood Roosevelt Hotel. Przez dekady menu serwowane przez szefów kuchni na bankiecie po rozdaniu Oscarów zmieniało się i często odzwierciedlało mody i potrzeby zaproszonych twórców branży filmowej. Przyjrzałam się, co jedzono podczas przyznawania pierwszych statuetek.

W skrócie:

Pierwsze rozdanie Oscarów miało dość skromny przebieg i trwało około 15 minut. Laureaci wiedzieli o swojej nagrodzie znacznie wcześniej i przychodzili odebrać stosowne wyróżnienie. Samo wydarzenie było relacjonowane jako rodzaj wystawnego obiadu w stylu eleganckiego bankietu.

Uczestnicy płacili wpisowe w wysokości 5 dolarów. Dania były proste, niezbyt wykwintne przy doborze składników, ale estetycznie podane. Na sali zgromadzono 270 gości, którzy mieli okazję do spotkania i rozmowy. Menu reprezentowało wszystko, co było najlepsze w ówczesnej kuchni amerykańskiej. Poznaj dania podawane w 1929 roku.

Zupa godna Oscara

W 1929 roku gościom podano również consommé Celestine, czyli klarowną zupę z pokrojonymi naleśnikami spełniającą funkcję makaronu. To delikatny w smaku rosół często gotowany na wołowinie. Część amerykańskich przepisów wskazuje dodatek pokrojonej fasolki szparagowej. Pod wyszukaną nazwą consommé Celestine kryje się smakowita zupa naleśnikowa, która uświetni nie jeden rodzinny obiad.

Grillowany kurczak na grzance, fasolka i frytki

W menu pierwszych Oscarów widniał zapis „hors d’oeuvre varie” wskazując, że na stole stały przystawki do wyboru. Wśród nich były m.in. kanapeczki z oliwkami, selerem i orzechami. Kurczak podawany na gali rozdania Oscarów brzmi dość zwyczajnie. Jednak ten kurczak był podawany jako grillowana połówka na grzance z fasolką szparagową. W menu znalazła się też sałatka z pomidorów z sosem winegret.

Kolejnym daniem był filet z soli smażony na maśle podawany z frytkami, które w tamtym czasie określano jako branch potatoes. Te potrawy pokazywała, że branży filmowej jeszcze nie towarzyszył nadmierny blichtr, luksus i światła reflektorów.

Do grillowanego kurczaka lub smażonej soli na maśle możesz podać domowe frytki na wzór Oscarowego menu.
Do grillowanego kurczaka lub smażonej soli na maśle możesz podać domowe frytki na wzór Oscarowego menu.
Anna Daniluk

Ciasta i lody waniliowe na Oscarach

Na deser laureaci pierwszych amerykańskich nagród filmowych jedli proste słodkości. Wśród nich były różnorodne ciasta niewyróżnione specjalnie w karcie dań. Do nich podawano lody waniliowe lub czekoladowe do wyboru. Każdemu gościowi przysługiwała do deseru demi tasse, czyli filiżanka czarnej kawy.

Tak prezentowały się dania podawane na pierwszych Oscarach. Współcześnie menu dostosowywane jest do trendów produkcji ekologicznego jedzenia, diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej oraz indywidualnych próśb gości. Dania nawiązują nazwami, kolorami lub kształtem do nominowanych filmów w danym roku. Przypomnę, że gala rozdania Oscarów 2025 przypada w nocy z 2 na 3 marca, więc wkrótce dowiemy się, co podano do jedzenia tegorocznym zwycięzcom złotej statuetki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl