5 z 10
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii...
fot. LightFieldStudios/Getty Images

Gotowanie w mikrofalówce. Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?

Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii do zawartych w produkcie cząsteczek wody, umożliwiając jej parowanie i gotowanie żywności od środka. Problem w tym, że działa także na słabe wiązania chemiczne, typowe dla najbardziej wrażliwych i deficytowych związków. Naturalne jedzenie przygotowane w mikrofali zachowuje jedynie kilka procent z oryginalnej zawartości witamin i traci większość aromatu, a przez to też smaku.

Jeszcze większe szkody powstają, gdy do produktu doda się wody, co zaleca większość producentów warzywnych mrożonek. Ponieważ im dłużej trwa obróbka w mikrofali, tym większe są zniszczenia składników odżywczych, mikrofali warto używać sporadycznie. Najlepiej do krótkiego podgrzewania najlepiej sklepowych produktów, a nie gotowania posiłków z podstawowych składników. Jedzenie musi być w przykrytym naczyniu, by ogrzało się szybko i równomiernie, a nie – częściowo spaliło i poparzyło usta.

6 z 10
Popularna folia jest źródłem aluminium (glinu), które należy...
fot. rezkrr/Getty Images

Zawijanie jedzenia w folię aluminiową. Czy używanie folii aluminiowej jest szkodliwe?

Popularna folia jest źródłem aluminium (glinu), które należy do metali toksycznych i kumuluje się w organizmie. Zwiększone ilości przedostają się do jedzenia zwłaszcza wtedy, gdy jest ono kwaśne. Ponieważ żywność i kosmetyki dostarczają znaczne ilości tego pierwiastka, warto zrezygnować przynajmniej z używania folii alu do jedzenia.

7 z 10
Nie wolno smażyć na olejach wyciskanych na zimno i nie...
fot. TokenPhoto/Getty Images

Smażenie na niewłaściwym tłuszczu. Na jakim oleju nie powinno się smażyć?

Nie wolno smażyć na olejach wyciskanych na zimno i nie poddanych rafinacji, czyli oczyszczeniu z naturalnych związków z surowca, które są korzystne dla zdrowia, ale szybko się palą. Mają najniższy punkt dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcz ulega rozkładowi do toksycznych związków (palą się także składniki masła). Wyjątkiem jest przy tym oliwa z oliwek extra virgin, która jest najzdrowszym tłuszczem do smażenia, ale też droższym niż zwykłe oleje i posiadającym charakterystyczny zapach i smak. Produkty smażone w takiej oliwie wręcz zyskują na ilości przeciwutleniaczy.

Wysoki punkt dymienia (nieco powyżej 200 stopni Celsjusza), czyli odporność na wysoką temperaturę, mają oleje poddane rafinacji. Niestety, w procesie tym powstają w nich związki szkodliwe dla zdrowia. Najwięcej jest ich w olejach o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6, takich jak np. słonecznikowy czy sojowy. Najmniej tych szkodliwych związków zawiera rafinowany olej rzepakowy uzyskany z oleju z pierwszego tłoczenia (nie poddanego ekstrakcji benzyną). Innym rodzajem tłuszczu odpowiedniego do smażenia jest masło klarowane, a ponadto nierafinowany, ew. rafinowany olej kokosowy.

8 z 10
Patelnie z nieprzywierającą powłoką starego typu (a także...
fot. sergeyryzhov/Getty Images

Smażenie na nieodpowiedniej patelni. Jakie patelnie są szkodliwe?

Patelnie z nieprzywierającą powłoką starego typu (a także rondle, garnki, opiekacze do tostów, wypiekacze do chleba itp.) zawierają szkodliwe związki o charakterze ksenoestrogenów, działaniu rakotwórczym i zaburzającym odporność. To m.in. PFOA (kwas perfluorooktanowy), który łatwo przenikają do jedzenia.

Szkodliwe związki łatwo też parują, a wdychane powodują objawy zatrucia podobne do symptomów grypy, m.in. ból głowy i mięśni. Dlatego powierzchni takich nie wolno podgrzewać bez tłuszczu, a zwłaszcza prażyć na nich zdrowych produktów, takich jak np. orzechy. Ponieważ szkodliwe związki przenikają do jedzenia również przy normalnym użytkowaniu, najlepiej wybierać naczynia i sprzęty kuchenne z ceramiczną powłoką nieprzywierającą, które stały się już łatwo dostępne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Czerwcowe premiery Disney Plus z polskim akcentem i Gwiezdnymi Wojnami

Czerwcowe premiery Disney Plus z polskim akcentem i Gwiezdnymi Wojnami

Słodka i puszysta truskawkowa pianka. Idealny deser na upały. Rozpływa się w ustach!

Słodka i puszysta truskawkowa pianka. Idealny deser na upały. Rozpływa się w ustach!

Potop przy Motoarenie w Toruniu. Tak to wyglądało! Mamy wideo i zdjęcia!

O TYM SIĘ MÓWI
Potop przy Motoarenie w Toruniu. Tak to wyglądało! Mamy wideo i zdjęcia!

Zobacz również

Przed nami wielka feta. Piłkarze przejadą ulicami Lublina. Trasa

Przed nami wielka feta. Piłkarze przejadą ulicami Lublina. Trasa

Najpiękniejsze wieloletnie kwiaty do ogrodu. Polecam sprawdzone rośliny na słońce

Najpiękniejsze wieloletnie kwiaty do ogrodu. Polecam sprawdzone rośliny na słońce