1/10
Nawet najzdrowszy produkt może stać się bezwartościowy, a...
fot. MangoStar_Studio/Getty Images

Przyrządzasz tak jedzenie? Niszczysz jego właściwości. Zobacz, jakich błędów nie popełniać w kuchni

Nawet najzdrowszy produkt może stać się bezwartościowy, a wręcz szkodliwy, jeśli stosuje się pewne techniki kulinarne, zwłaszcza nieumiejętne. Warto więc wiedzieć, czego z jedzeniem najlepiej nie robić, albo co robić jedynie sporadycznie.

Zobacz najbardziej niepolecane metody obróbki żywności, które niszczą jego wartość odżywczą.

2/10
Gotowanie w dużej ilości wody, zwłaszcza produktów...
fot. SinanAyhan/Getty Images

Gotowanie w wodzie. Czy gotowane warzywa są zdrowe?

Gotowanie w dużej ilości wody, zwłaszcza produktów rozdrobnionych – woda wypłukuje związki odżywcze, które są w niej rozpuszczalne, zwłaszcza witaminy C i z grupy B oraz składniki mineralne. Dlatego w wodzie najlepiej gotować warzywa czy ziemniaki w całości (a nawet nieobrane), zamiast w kawałkach, oraz stosować jak najmniejszy jej dodatek. A najlepiej gotować na parze, w nakładce na garnek lub urządzeniu elektrycznym.

3/10
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

4/10
Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla...
fot. monkeybusinessimages/Getty Images

Używanie opakowań z tworzyw, zwłaszcza do podgrzewania. Jaki plastik jest szkodliwy?

Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla zdrowia zawierają związki, które łatwo przechodzą do żywności. W organizmie zachowują się zwykle podobnie do ludzkich estrogenów, zaburzając gospodarkę hormonalną, sprzyjając rozwojowi nowotworów hormonozależnych i zwiększając tendencję do tycia.

Tworzywa szczególnie niebezpieczne dla zdrowia to te oznaczone cyframi 3, 6 i 7. Niewskazane metody obróbki kulinarnej z ich użyciem to odgrzewanie jedzenia w mikrofali w plastikowych pudełkach, pieczenie i smażenie w folii czy rękawie foliowym, pakowanie żywności (zwłaszcza gorącej, tłustej i kwaśnej) w plastikowe torebki, tacki z tworzywa, a zwłaszcza w opakowania ze styropianu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Zanieczyszczony potok wpływający do Dłubni. Strażacy wykryli źródło problemu

Zanieczyszczony potok wpływający do Dłubni. Strażacy wykryli źródło problemu

Pożar składowiska odpadów. Zanieczyszczenia woda. Zagrożona Przemsza i Wisła

PILNE
Pożar składowiska odpadów. Zanieczyszczenia woda. Zagrożona Przemsza i Wisła

Tusk na Podlasiu: Nie ma limitu środków na bezpieczeństwo

AKTUALIZACJA
Tusk na Podlasiu: Nie ma limitu środków na bezpieczeństwo

Zobacz również

Potężna burza słoneczna uderzyła w Ziemię. Widoki niesamowite - ZDJĘCIA

Potężna burza słoneczna uderzyła w Ziemię. Widoki niesamowite - ZDJĘCIA

Kung fu Pazdan zostanie freakiem? "O Jezu, miałem taki temat"

Kung fu Pazdan zostanie freakiem? "O Jezu, miałem taki temat"