Tarta dyniowa
Pożywna tarta dyniowa to sposób na sezonowy obiad lub lunch. Wystarczy podać ją z sałatką z rukoli. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki tarty.
Purée z dyni
Jak zrobić purée z dyni?
Dynię np.: hokkaido należy umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywo należy położyć na blasze z papierem do pieczenia i delikatnie polać olejem. Pokrojoną dynię należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°Celsjusza i piec przez około 20 minut. Dynia powinna się zarumienić i wyraźnie zmięknąć. Dynię należy wyjąć i zostawić do wystudzenia. Następnie należy je zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na gładki przecier. Warto wiedzieć, że dynię hokkaido można jeść razem ze skórką. Jeśli przecier z dyni będzie zbyt gęsty, można dolać około 1/3 szklanki wody. Takie purée z dyni przyda się do zrobienia ciast, zup lub sosów.
Jarmuż
Kolejnym sezonowym składnikiem tarty dyniowej jest jarmuż. Warto usunąć z niego zdrewniałe łodyżki przed smażeniem i dodaniem do farszu.
Szpinak
Szpinak to świetny składnik domowych tart na słono. Sezon na bogate w żelazo liście kończy się z ostatnimi dniami września.