Hyzop lekarski
Napar z hyzopu lekarskiego pozwoli poczuć ulgę w przypadku przejedzenia. Ma właściwości przywracania prawidłowej perystaltyki jelit. Przygotowanie napoju z hyzopu lekarskiego jest niezwykle proste. Dodatkowo można dosłodzić napar miodem.
Składniki:
1,5 łyżeczki suszonego hyzopu lekarskiego,
200 ml wody.
Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Suszony hyzop lekarski umieścić w szklance lub kubku. Wrzątkiem zalać susz. Następnie przykryć naczynie i odstawić na 30 minut. Napar trzeba pić małymi łykami w ciągu dnia. Najlepiej godzinę przed posiłkiem.
Tymianek
Tymianek należy do gorzkich ziół. Napar pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co sprawia, że łatwiej uwalniane są składniki pokarmowe z żywności. Tymianek to także roślina o działaniu lekko rozkurczającym. Oto wskazówka, jak zrobić napar z tymianku.
Składniki:
10 g suszonego tymianku,
300 ml wody.
Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Łyżkę suszonego ziela trzeba umieścić w kubku. Następnie tymianek należy zalać wrzątkiem. Potem trzeba przykryć i odczekać około 15 minut. Następnie należy go odcedzić przez sitko i pić napój małymi łykami.
Lawenda
Kwiaty lawendy znane są z właściwości wyciszających i relaksujących. Warto wiedzieć, że zawarte w lawendzie olejki eteryczne wspierają pracę żołądka i jelit. Napary lawendowe w szczególności pomagają przy wzdęciach i bólach żołądka. Poza ziołową herbatką można zrobić z kwiatów lawendy nalewkę i wino.
Składniki:
10 g kwiatów lawendy,
300 ml wrzątku.
Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Łyżkę suszonych kwiatów lawendy trzeba umieścić w kubku. Następnie należy zalać je wrzątkiem. Potem trzeba przykryć i odczekać około 15 minut. Następnie należy napój lawendowy odcedzić przez sitko i pić małymi łykami po posiłkach.
Lubczyk
Lubczyk to nie tylko afrodyzjak. Warto używać go podczas gotowania tradycyjnych dań kuchni polskiej, bo bywają ciężkostrawne. Zioło będzie też wybawieniem po intensywnym ucztowaniu i zajadaniu ciast z kremami. Lubczyk warto dodawać do mieszanek ziołowych wspomagających trawienie i usuwających zgagę.