1/13
Mięta ma właściwości kojące i pomaga w złagodzeniu wzdęć....
fot. gettyimages.com/La_vanda

Mięta

Mięta ma właściwości kojące i pomaga w złagodzeniu wzdęć. Napar z liści mięty łagodzi bóle brzucha. Warto dodawać ją także do posiłków. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć napoje pomagające na przejedzenie.

2/13
Smakosze bigosu i żurku wielkanocnego z pewnością są dobrze...
fot. https://pixabay.com

Majeranek

Smakosze bigosu i żurku wielkanocnego z pewnością są dobrze zaznajomieni z właściwościami majeranku. Weganie również chętnie po niego sięgają, przygotowując na przykład pastę z białej fasoli. Warto pamiętać, że majeranek należy do tej samej rodziny, co oregano. Oba zioła nadadzą się do przygotowania naparu. W szczególności popularne jest jego zastosowanie przy bólach głowy oraz kaszlu. Warto pamiętać, że majeranek to także roślina poprawiająca procesy trawienne.

3/13
Rozmaryn to roślina ceniona za właściwości bakteriobójcze....
fot. https://pixabay.com/

Rozmaryn

Rozmaryn to roślina ceniona za właściwości bakteriobójcze. Ziele pomaga przy problemach trawiennych, wspiera wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w rozmarynie przyspieszają perystaltykę jelit. Rozmaryn warto popijać jako napar lub jako składnik mieszanek ziołowych.

Składniki:

10 g suszonego rozmarynu,
300 ml wody.

Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Łyżkę suszonego rozmarynu trzeba umieścić w kubku. Następnie ziele zalać wrzątkiem. Potem trzeba przykryć i odczekać około 15 minut. Następnie należy rozmaryn odcedzić przez sitko i pić napój małymi łykami. Napar można dosłodzić miodem.

4/13
Mięta najbardziej kojarzy się z rośliną mającą dobroczynne...
fot. https://pixabay.com/

Mięta

Mięta najbardziej kojarzy się z rośliną mającą dobroczynne właściwości zdrowotne. Zioło to pobudza pracę żołądka i wątroby. Usprawnia zwłaszcza trawienie potraw tłustych i mięsnych. Mięta pomaga zniwelować uczucie ciężkości i przejedzenia. Warto mieć ją w swojej kuchni i stosować również do pieczenia mięs czy serwowania domowych sałatek.

Składniki:

10 g liści świeżych lub suszonych liści mięty.
200 ml wrzątku.

Przygotowanie:
Liście mięty należy porwać na drobne kawałki lub dodać łyżeczkę suszu i umieścić w szklance. W tym czasie trzeba zagotować wodę. Następnie wrzątek należy wlać do posiekanej lub suszonej mięty. Napar przykryć spodkiem i odczekać około 15 minut. Pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Napój miętowy można pić po każdym posiłku przez cały dzień.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.

Polecamy

Iga Świątek i gwiazdy tenisa w Madrycie. Alcaraz, Miedwiediew, Sinner i inni!

Iga Świątek i gwiazdy tenisa w Madrycie. Alcaraz, Miedwiediew, Sinner i inni!

W Sopocie na majówkę niemal pełne obłożenie hoteli!

W Sopocie na majówkę niemal pełne obłożenie hoteli!

Ekspresowa „oszukana” pizza z cukinii. Nie ma drożdży, ale jest pyszna

Ekspresowa „oszukana” pizza z cukinii. Nie ma drożdży, ale jest pyszna

Zobacz również

Iga Świątek i gwiazdy tenisa w Madrycie. Alcaraz, Miedwiediew, Sinner i inni!

Iga Świątek i gwiazdy tenisa w Madrycie. Alcaraz, Miedwiediew, Sinner i inni!

Majka Jeżowska: Śpiewałam jak dziewica orleanska

TYLKO U NAS
Majka Jeżowska: Śpiewałam jak dziewica orleanska