
Pączki ze słoniną?
Obecnie mamy w Polsce wiele rodzajów pączków – z konfiturą, budyniem, likierem czy owocami. Oblewa się je lukrem, czekoladą lub posypuje pudrem. Łączy je to, że są słodkie, ale niegdyś popularne były zupełnie inne pączki - ze słoniną lub boczkiem.
Czytaj dalej ------>

Istniała tradycja, by do niektórych pączków – prócz tradycyjnego nadzienia – wkładać orzecha. Jego znalezienia miało przynosić szczęście w życiu. Z kolei według innego przesądu, powstrzymanie się od jedzenia pączków w tłusty czwartek ma owocować pechem.
Czytaj dalej ------>

Google dla pączków
Google pierwszy raz zmieniło swoje logo specjalnie dla polskojęzycznych użytkowników w tłusty czwartek w 2007
roku.
Nigdy później tłusty czwartek nie doczekał się już własnego Google Doodle.
Czytaj dalej ------>

Jedzenie na czas
W tłusty czwartek tradycyjnie organizuje się konkursy na jedzenie pączków. W Poznaniu mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas bez popijania organizuje Cech Cukierników i Piekarzy. W 2020 roku zwycięzca pochłonął 10 pączków w 5 minut i 3 sekund.
Rekord należy natomiast do Piotra Frąckowiaka, który w 2011 roku uzyskał czas 4 minuty i 12 sekund. Jego wynik nie zostanie szybko pobity, gdyż w 2021 roku imprezy nie zorganizowano z powodu pandemii.
Czytaj dalej ------>