1 z 11
Składniki:...
fot. Przemyslaw Swiderski

Pączki ze słodką śmietanką

Składniki:
1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)

Przygotowanie:
Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.

Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.

Danuta Balcerowska

2 z 11
Składniki:...
fot. Fot. Janusz WóJtowicz

Pączki z konfiturą różaną

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek

Przygotowanie:
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.

W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:
Składniki:

200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie:
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).

Michał Rapeła

3 z 11
Składniki:...
fot. Dawid Łukasik

Pączki z winogronami

Składniki:
200 ml wody, 20 dag cukru, 1/2 kg drobnych winogron, sok z cytryny, 1/2 kg mąki, 40 g drożdży, 1 szklanka mleka, 7 żółtek, 100 g cukru pudru, 20 ml likieru amaretto, 100 g masła, laska wanilii, olej do smażenia, szczypta soli

Przygotowanie:
Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ, gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 / 7 minut. Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta pączki przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią.

Monika Bąkowska

4 z 11
Składniki:...
fot. Fot. Mariusz Kapala

Pączki z nadzieniem cytrusowy

Składniki:
50 dag mandarynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 8 żółtek, 8 dag cukru pudru, 15 ml spirytusu, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag masła, sól, lukier do polania (2 białka, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny / białka przelewamy do naczynia, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny)

Przygotowanie:
Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, kroimy na pół, posypujemy startą skórką z pomarańcza, odstawiamy. Przygotowujemy rozczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olejek, spirytus, rozpuszczone masło, rozczyn i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie lśniące i nie będzie się kleić. Odstawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 / 2 cm, wykrajamy szeroką szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy farsz z mandarynek, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi, lepimy okrągłe pączki. Pączki pozostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec, smażymy pączki raz z jednej raz z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Pączki po wyjęciu przekładamy na ręczniki kuchenne, po przestygnięciu polewamy lub obtaczamy pączki w lukrze.

Justyna Dryl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sensacyjne informacje. Rosyjskie służby odpowiadają za głośny pożar w Polsce?

Sensacyjne informacje. Rosyjskie służby odpowiadają za głośny pożar w Polsce?

Mocna opalenizna z solarium i podkreślone oko. Tak kiedyś wyglądała Doda. Pamiętacie?

Mocna opalenizna z solarium i podkreślone oko. Tak kiedyś wyglądała Doda. Pamiętacie?

Lista Lewicy na Mazowszu. Na czele znana posłanka

Lista Lewicy na Mazowszu. Na czele znana posłanka

Zobacz również

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze