
Berberys zwyczajny
Owoce tej rośliny to znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy E, które są silnymi antyoksydantami i wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Mimo że najczęściej spożywa się owoce berberysu, to właściwości zdrowotne wykazują także liście, kora i korzenie. Dzięki zawartości olejków eterycznych oraz soli mineralnych, spożywanie berberysu zwyczajnego łagodzi objawy stresu oraz poprawia nastrój i zwiększa koncentrację. Dodatkowym atutem jest to, że berberys jest źródłem berberyny, związku obniżającego cukier we krwi.
Jak przygotować napar dodający energii? Wystarczy łyżeczkę kory lub liści zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany napój można pić 2 razy dziennie, jednak należy unikać spożywania go wieczorem. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są również owoce berberysu zwyczajnego, które można stosować jako dodatek do potraw.

Rozmaryn lekarski
Roślina ta zazwyczaj używana jest jako aromatyczny dodatek do dań głównych i sosów. Niewiele osób jednak wie, że rozmaryn lekarski wykazuje właściwości pobudzające i w naturalny sposób może dodawać energii. Ziele zwiększa przepływ krwi do mózgu, co skutkuje lepszym dotlenieniem i zmniejszeniem zmęczenia. Warto dodać, że stosowanie naparów z rozmarynu łagodzi także migrenowe bóle głowy.
Przygotowanie naparu jest dziecinnie proste. Wystarczy łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 15 minut, a następnie przecedzić. Ze względu na działanie pobudzające nie zaleca się go spożywać wieczorem, ponieważ może utrudniać zasypianie.

Jak zwalczyć wiosenne osłabienie?
Przesilenie wiosenne najczęściej zaczyna się w na początku marcu i trwa do końca kwietnia.