
1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Zobacz, które maja najwięcej witamin i minerałów
W niedzielę, 1 lipca, obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Owoców. To świetna okazja do tego, by przyjrzeć się im bliżej i na stałe wprowadzić do naszej diety.
Nieprzypadkowo dzień ten obchodzony jest latem. To właśnie teraz mamy prawdziwe bogactwo owoców, które dojrzewają w pełnym słońcu. Niestety, okazuje się, że Polacy wciąż zaniedbują ten sposób dostarczania witamin.
Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jak i polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zalecają spożycie minimum 400 gramów owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. W galerii przedstawiamy TOP 6 owoców, które mają najwięcej witamin i minerałów. ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH>>>
ZOBACZ TAKŻE:
[g]13300217[/g]

Cytrusy
To prawdziwa skarbnica witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i walczy z infekcjami. Cytrusy w Polsce warto kupować w okresie zimowym - wtedy są najlepszej jakości. Dodatkowo owoce tego typu są niskokaloryczne i pełne soku, który gasi pragnienie. Cytrusy są także skuteczne we wspomaganiu leczenia miażdżycy, chorób serca czy nowotworów, uczestniczą w procesie syntezy kolagenu.

Brzoskwinia
Ma mało kalorii oraz liczne wartości odżywcze. Dostarczają witaminy B1, B2, B5, B6, witaminy K, magnezu, fosforu, cynku, manganu, boru. Owoce są też źródłem roślinnych fitosteroli. Warto mieć na uwadze, że takie wartości odżywcze posiadają tylko świeże, nieprzetworzone brzoskwinie. Dzięki zawartości wody oraz błonnika, świetnie wspomagają i regulują pracę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom.

Banany
Nie dość, że pyszne to bardzo zdrowe. Banany posiadają wiele składników mineralnych oraz witamin. Na ich czele stoi potas, który jest jednym z trzech najważniejszych dla naszego organizmu minerałów. Zapewnia on prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwaso-wo-zasadową. Oczywiście należy również pamiętać, że banany są kaloryczne, dlatego nie warto przesadzać z ich spożywaniem.