
1. Roszponka
Zawsze przyda się odrobina zieleni na talerzu. Wybieraj roszponkę. Przypraw ją tuż przed podaniem. Doskonale pasuje do niej olej z orzechów włoskich. Możesz dodać odrobinę octu i kilka kropel soku z cytryny. Oczywiście najpierw opłucz roszponkę w zimnej wodzie, ale unikaj zbyt mocnego strumienia wody, aby nie uszkodzić tej dosyć delikatnej roślinki.

2. Olej konopny CBD
Wytwarza się go z nasion konopi siewnych, których nazwa może sugerować, że jest to substancja niebezpieczna. Nic z tych rzeczy. Co nie oznacza, że palenie innego gatunku konopi: konopi indyjskich, jest nieszkodliwe - wręcz przeciwnie. Ów olej bogaty w kwasy omega-3 zachowuje świeżość przez osiem tygodni, przechowywany w lodówce. Znajdziesz go w sklepach z żywnością ekologiczną. Nie jest tani, ale czy zdrowie twojego mózgu ma cenę?

3. Olej lniany
Oprócz tego, że jest świetnym źródłem kwasów omega-3, olej lniany jest też dobrym przyjacielem układu sercowo-naczyniowego. Idealnie byłoby spożywać jedną łyżkę stołową tego oleju dziennie. Nie kupuj zbyt dużej ilości naraz: szybko jełczeje. Wybierz więc raczej małą butelkę, po otwarciu przechowuj ją w chłodnym miejscu i nie ociągaj się z jej wykorzystaniem… Najlepiej spożyj olej w ciągu trzech miesięcy.

4. Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Podobnie jak olej lniany, olej rzepakowy ma niezbyt długi okres przydatności do spożycia. Po otwarciu butelki przechowuj go w lodówce. I nie podgrzewaj go! Albo dobrze, spróbuj! Nigdy nie zapomnisz tego zapachu, co zniechęci cię do powtarzania takiego eksperymentu.