
5. Jajka
Wybieraj te, które zostały wzbogacone kwasami omega-3. Zniosła je kura, tak samo jak wszystkie inne jajka. Pod tym względem nie ma żadnej różnicy. Tylko że ta konkretna kura dostała wcześniej pokarm wzbogacony nasionami lnu. I w tym tkwi cała różnica.

6. Krewetki
Istnieją krewetki i krewetki. Te importowane z krajów nordyckich są bardziej interesujące niż te pochodzące z hodowli w Azji. Mają wyższą zawartość kwasów omega-3. Ponadto dobrze jest spożywać je świeże, ponieważ mrożone czy sprzedawane w puszkach mają zbyt wysoką zawartość soli.

7. Nasiona chia
Zawarty w nich dobry tłuszcz sprowadza się do trzech liter: ALA. Ten akronim oznacza kwas alfa-linolenowy. Brzmi skomplikowanie, ale wierz mi, spożywając go, wyświadczasz swemu mózgowi ogromną przysługę. Jeśli lubisz, jedz nasionka w całości. Jeśli nie, możesz je zmielić. Łatwo je wykorzystać w kuchni, ponieważ pasują do wielu potraw. Znajdziesz je w sklepach z żywnością ekologiczną.

8. Makrela
Oddajmy makreli sprawiedliwość! Nosi trudne imię, ale jest jedną z ryb najbogatszych w kwasy omega-3. 100 gramów makreli wystarczy, by dostarczyć organizmowi dwa razy tyle kwasów, ile wynosi zalecana dzienna dawka spożycia. Unikaj jej jednak, jeśli cierpisz na podagrę.