1/15
Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna...
fot. Katarzyna Puczyńska

1. Barszcz wigilijny z uszkami

Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw.

Składniki na barszcz:

1 kg buraków
1 cebula
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
kwaśne jabłka lub ocet

Jak zrobić barszcz wigilijny?

Buraki umyj, obierz. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj cebulę i liść laurowy. Gdy buraki się zagotują zakwaś barszcz dodając jabłka lub ocet i pogotuj ok. 30 min. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz powinien odstać, by nabrać smaku.

Jak zrobić uszka wigilijne?
Kliknij w link i zobacz krok po kroku, jak przygotować uszka z kapustą i grzybami:
Jak zrobić uszka wigilijne? Przepis

2/15
Składniki na zupę grzybową:...
fot. unsplash.com

2. Zupa grzybowa

Składniki na zupę grzybową:

50 g suszonych grzybów leśnych
1,5 l bulionu z włoszczyzny
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zupę grzybową?

Grzyby namocz kilka godzin i wypłucz. Zalej bulionem z włoszczyzny i pogotuj 40 min. Na koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku.
Zupę grzybową możesz podać z grzankami lub płatkami migdałowymi.

Zobacz także przepis na krem z pieczarek: Pyszna zupa grzybowa. Jak zrobić krem z pieczarek?

3/15
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy z ryby....
fot. pixabay.com

3. Smażony karp

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy z ryby. Tradycyjnie przygotowuje się smażonego karpia. Jednak równie dobrze możesz przygotować łososia lub pstrąga. Kliknij w link i zobacz przepis: Smażony karp na Wigilię.
Możesz przygotować także pyszną rybę po grecku: Przepis na rybę po grecku

4/15
Na Wigilię polecamy przepis na śledzie ze śmietaną i...
fot. pixabay.com

4. Śledź ze śmietaną i jabłkiem

Na Wigilię polecamy przepis na śledzie ze śmietaną i jabłkiem lub śledzie po kaszubsku. Kliknij w link i zobacz przepis: Śledź po kaszubsku z cebulką i rodzynkami

Składniki na śledzia ze śmietaną i jabłkiem:

0,5 kg śledzi
2 kwaśne jabłka
1 cebula
250 g śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, koperek

Jak przygotować śledzie?

Pokrój śledzie na kawałki. Cebulę posiekaj i jabłka pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem oraz z odrobiną soli i pieprzu, dodaj jabłka i cebulę. Śledzie układaj na półmisku, polej przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wielkie, biało-czerwone "770" na bytomskim rynku. W ten sposób świętowano Dzień Flagi

Wielkie, biało-czerwone "770" na bytomskim rynku. W ten sposób świętowano Dzień Flagi

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży