1. Barszcz wigilijny z uszkami
Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw.
Składniki na barszcz:
1 kg buraków
1 cebula
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
kwaśne jabłka lub ocet
Jak zrobić barszcz wigilijny?
Buraki umyj, obierz. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj cebulę i liść laurowy. Gdy buraki się zagotują zakwaś barszcz dodając jabłka lub ocet i pogotuj ok. 30 min. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz powinien odstać, by nabrać smaku.
Jak zrobić uszka wigilijne?
Kliknij w link i zobacz krok po kroku, jak przygotować uszka z kapustą i grzybami:
Jak zrobić uszka wigilijne? Przepis
2. Zupa grzybowa
Składniki na zupę grzybową:
50 g suszonych grzybów leśnych
1,5 l bulionu z włoszczyzny
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić zupę grzybową?
Grzyby namocz kilka godzin i wypłucz. Zalej bulionem z włoszczyzny i pogotuj 40 min. Na koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku.
Zupę grzybową możesz podać z grzankami lub płatkami migdałowymi.
Zobacz także przepis na krem z pieczarek: Pyszna zupa grzybowa. Jak zrobić krem z pieczarek?
3. Smażony karp
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy z ryby. Tradycyjnie przygotowuje się smażonego karpia. Jednak równie dobrze możesz przygotować łososia lub pstrąga. Kliknij w link i zobacz przepis: Smażony karp na Wigilię.
Możesz przygotować także pyszną rybę po grecku: Przepis na rybę po grecku
4. Śledź ze śmietaną i jabłkiem
Na Wigilię polecamy przepis na śledzie ze śmietaną i jabłkiem lub śledzie po kaszubsku. Kliknij w link i zobacz przepis: Śledź po kaszubsku z cebulką i rodzynkami
Składniki na śledzia ze śmietaną i jabłkiem:
0,5 kg śledzi
2 kwaśne jabłka
1 cebula
250 g śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, koperek
Jak przygotować śledzie?
Pokrój śledzie na kawałki. Cebulę posiekaj i jabłka pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem oraz z odrobiną soli i pieprzu, dodaj jabłka i cebulę. Śledzie układaj na półmisku, polej przygotowanym sosem i posyp posiekanym koperkiem.