Brudna dwunastka 2023
Choć owoce i warzywa powinny stanowić bazę naszej codziennej diety, musimy mieć świadomość, że te pochodzące z nieekologicznych upraw, mogą zawierać ślady pestycydów. Zobacz na kolejnych slajdach, które produkty mają ich najwięcej.
1. Truskawki
Truskawki to ulubione owoce Polaków, które odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających. Zawdzięczają to polifenolom oraz wysokiej zawartości witaminy C o działaniu antyoksydacyjnym. Dostarczają także witaminy z grupy B oraz błonnik.
Jednak, jak podaje EWG, nieekologiczne truskawki testowane przez naukowców z Departamentu Rolnictwa USA w 2015 i 2016 roku zawierały średnio 7,8 różnych pestycydów na próbkę, w porównaniu do 2,2 pestycydów na próbkę dla wszystkich innych produktów. Jeśli chcesz uniknąć pestycydów, organizacja radzi, aby zawsze kupować ekologicznie uprawiane owoce z certyfikowanych gospodarstw.
2. Szpinak
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.
3. Jarmuż
Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate w witaminy A i K oraz żelazo, a ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, EWG zaleca wybór jarmużu, który jest uprawiany organicznie. Dlaczego? Ponieważ prawie 60 proc. próbek jarmużu sprzedawanych w USA było zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów, który Agencja Ochrony Środowiska uważa za możliwy czynnik rakotwórczy.