9 z 11
Listki, dopóki roślina nie zakwitnie, można jeść na surowo....
fot. pixabay.com

Ziarnopłon wiosenny

Listki, dopóki roślina nie zakwitnie, można jeść na surowo. Zwłaszcza, że to taka dzika nowalijka, więc dodajemy je nawet do kanapek zamiast sałaty, czy jako element wiosennej sałatki pełnej witamin, które potrzebne nam są po zimowym otępieniu. Listki ziarnopłonu świetnie sprawdzą się też duszone, w bardziej azjatyckich daniach.

10 z 11
- Aby przygotować odwar z liści pokrzywy, należy zalać około...
fot. pixabay.com

Pokrzywa zwyczajna

- Aby przygotować odwar z liści pokrzywy, należy zalać około 2 łyżki świeżych lub suszonych liści 2 szklankami wrzącej wody i gotować całość na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odwar należy odstawić na 10 minut i odcedzić. Prostszym i szybszym sposobem na herbatę z pokrzywy jest przygotowanie naparu: zalanie wrzątkiem 1 łyżki suchych lub kilku świeżych liści i pozostawienie pod przykryciem na ok. 10 minut – podaje Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Matura 2025: chemia. Mamy komplet odpowiedzi i arkusz CKE

Matura 2025: chemia. Mamy komplet odpowiedzi i arkusz CKE

Krystyna Zachwatowicz-Wajda świętuje 95. urodziny. Dziś Kraków to jej dom

Krystyna Zachwatowicz-Wajda świętuje 95. urodziny. Dziś Kraków to jej dom

Polecamy

Barcelona nowym mistrzem Hiszpanii! Lewandowski i Szczęsny z tytułem

Barcelona nowym mistrzem Hiszpanii! Lewandowski i Szczęsny z tytułem

Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę

ROZMOWA
Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę

Krystyna Zachwatowicz-Wajda świętuje 95. urodziny. Dziś Kraków to jej dom

Krystyna Zachwatowicz-Wajda świętuje 95. urodziny. Dziś Kraków to jej dom