1/9
Choć Wszystkich Świętych nie od razu kojarzy się z...
fot. Longfin Media/Getty Images

Co można zjeść na cmentarzu?

Choć Wszystkich Świętych nie od razu kojarzy się z jedzeniem, to w niektórych częściach Polski od wielu lat z tej okazji można kupić okolicznościowe przysmaki. Do tych tradycyjnych zaczynają dołączać też współczesne. Zobacz, co można zjeść przy nekropoliach.

2/9
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

3/9
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

4/9
Poznańskie rury (nazywane też trąbami lub dachówkami) to...
fot. Anna Łoś/archiwum Polska Press

Poznańskie rury

Poznańskie rury (nazywane też trąbami lub dachówkami) to kruche ciasteczka w kształcie kwadratów o bokach o długości 15 cm. Są wygięte jak dachówki i mają charakterystyczne ząbkowanie na brzegach. Przygotowuje się je z miodu spadziowego, mąki, cukru i wody, ale przepis jest tajemnicą.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.

Polecamy

Tragedia w Małopolsce. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Tragedia w Małopolsce. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Najtańsze wakacje za granicą: aktualna lista kierunków z cenami. Nawet tylko 1700 zł!

Najtańsze wakacje za granicą: aktualna lista kierunków z cenami. Nawet tylko 1700 zł!

Lewica stawia na lidera. Mocny kandydat w wyborach do PE z Warszawy

Lewica stawia na lidera. Mocny kandydat w wyborach do PE z Warszawy

Zobacz również

Lewica stawia na lidera. Mocny kandydat w wyborach do PE z Warszawy

Lewica stawia na lidera. Mocny kandydat w wyborach do PE z Warszawy

Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w rzece

NOWE FAKTY
Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w rzece