1/11
Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a...
fot. senk/123RF

Te produkty zwiększają zagrożenie rakiem żołądka! Najlepiej nie jedz ich codziennie!

Rak żołądka należy do najgorzej rokujących nowotworów, a przy tym dających niespecyficzne objawy. Sprzyjają mu nie tylko choroby tego narządu, ale również dieta, a zwłaszcza pewne rodzaje żywności.

Sprawdź, które produkty powiązano z częstszym rozwojem raka żołądka – i z tego powodu należy ograniczyć ich spożycie.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/11
Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych...
fot. andreyst/123RF

Produkty solone

Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych czynników rozwoju raka żołądka. Ustalono, że zwiększa zagrożenie jego wystąpienie o 12 procent na każde kolejne 5 g tego składnika. Do produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu należą te utrwalone poprzez suszenie, solenie i wędzenie. To zwłaszcza wędzone mięsa i ryby, a także filety i tusze solone (np. śledzie), wędliny, pikle warzywne i kiszonki, choć ostatnie należą do zalecanych w umiarkowanych ilościach.

3/11
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

4/11
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

Śląsk Wrocław nie zdążył odrobić straty z Ruchem Chorzów. Co za końcówka!

Śląsk Wrocław nie zdążył odrobić straty z Ruchem Chorzów. Co za końcówka!

Głośne nazwiska na listach PiS do PE. Kto wystartuje w wyborach?

AKTUALIZACJA
Głośne nazwiska na listach PiS do PE. Kto wystartuje w wyborach?

Wielka konwencja PiS. Kaczyński: musimy odrzucić Zielony Ład

AKTUALIZACJA
Wielka konwencja PiS. Kaczyński: musimy odrzucić Zielony Ład

Zobacz również

Wypadek amerykańskich ciężarówek wojskowych na A4. Ranni żołnierze

Wypadek amerykańskich ciężarówek wojskowych na A4. Ranni żołnierze

Wielka konwencja PiS. Kaczyński: musimy odrzucić Zielony Ład

AKTUALIZACJA
Wielka konwencja PiS. Kaczyński: musimy odrzucić Zielony Ład