5/11
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

6/11
Nasilone zagrożenie rakiem żołądka stwierdzono w przypadku...
fot. amenic181

Czerwone mięso

Nasilone zagrożenie rakiem żołądka stwierdzono w przypadku spożywania wszystkich rodzajów mięs, jednak najsilniejsza zależność dotyczyła tego czerwonego, m.in. wieprzowiny i wołowiny (przy największym spożyciu ryzyko zwiększone o 24 proc.), a także przetworów mięsnych (23 proc.) oraz mięsa w sumie (30 proc.). Największe prawdopodobieństwo zachorowania, zwiększone aż o 85 proc., dotyczyło osób spożywających 150 g czerwonego mięsa dziennie.

7/11
Częsta konsumpcja niektórych produktów skrobiowych wiąże się...
fot. bhofack2/123RF

Biała mąka

Częsta konsumpcja niektórych produktów skrobiowych wiąże się z częstszym występowaniem raka żołądka. Najbardziej niekorzystne są oczyszczone ziarna zbóż w postaci białej mąki i wyrobów na jej bazie (przemysłowe pieczywo, wyroby cukiernicze, przekąski, dania kuchni polskiej). Jak wykazała analiza badań, dieta z ich dużym udziałem to o 65 proc. większe ryzyko rozwoju raka żołądka, podczas gdy menu bazujące na pełnych, nieoczyszczonych ziarnach to zagrożenie mniejsze o 39 proc.

8/11
Orzechy i nasiona oleiste to nie tylko skarbnica cennych...
fot. pasiphae/123RF

Źle przechowywane orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona oleiste to nie tylko skarbnica cennych związków, ale także potencjalne źródło toksyn pleśniowych – aflatoksyn (produkowanych przez A. flavus). Ich spożywanie powiązano nie tylko z rakiem wątroby, ale też żołądka i innych. Zagrożeniem są produkty nieprawidłowo przechowywane (w tym również suszone owoce, przyprawy i oleje tłoczone z nasion), a także niedosuszone. Warto więc unikać kupowania ich na wagę i wybierać produkty o kontrolowanej jakości.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Męczarnie Polaków ze Słowakami w Ergo Arenie

Męczarnie Polaków ze Słowakami w Ergo Arenie

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Orliki to kwiaty niespodzianki. Posiałam je raz i od lat cieszę się ich widokiem

Orliki to kwiaty niespodzianki. Posiałam je raz i od lat cieszę się ich widokiem

Zobacz również

Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale

O TYM SIĘ MÓWI
Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale

Męczarnie Polaków ze Słowakami w Ergo Arenie

Męczarnie Polaków ze Słowakami w Ergo Arenie