
Jajka
Wypieki, kluski, makarony, lody - jajka pojawiają się w wielu daniach. Czym je zastąpić? Do ciasta można użyć np.: kisiel cytrynowy, a do kotletów mielone siemię lniane. Wystarczy jedna łyżeczka mielonego lnu rozprowadzona w 1/4 szklanki wody. Gdy napęcznieje, będzie gotowy do użycia. Świetnie sprawdzą się też kleiki ryżowe czy kukurydziane.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Miód
Niektóre osoby uczulone na pyłki mają uczulenie także na miód. Zamiennikiem może być tzw. golden syrup. Można powiedzieć, że to nic innego jak płynny cukier z nutką cytryny. Ma karmelowy smak, gładką, gęstą ale lejącą konsystencję - dokładnie taką, jak miód przed krystalizacją. Jest jednak niezbyt zdrowy.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Orzechy
Uczuleni na orzechy powinni unikać produktów, które zawierają nawet ich śladowe ilości. Można je zastąpić pestkami dyni lub słonecznikiem, a jeśli chcemy uzyskać smak fistaszków można na maśle podprażyć płatki owsiane.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Gluten
Gluten, znajdujący się m.in. w pszenicy, może być zastąpiony w pieczywie czy makaronach przez użycie mąki bezglutenowej. Dobrymi zamiennikami są też ziemniaki, kukurydza, ryż i kasze. Ale uwaga - nie wszystkie kasze są bezglutenowe!
Kasze zawierające gluten: kasza manna, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, kasza kuskus, bulgur, kasza owsiana.
Kasze bezglutenowe: gryczana, jaglana, kukurydziana, quinoa, amarantus i ryż.