
Alergia pokarmowa jest jedną z najbardziej dokuczliwych i wymaga nie tylko zmiany stylu życia, ale przede wszystkim zmiany sposobu żywienia. Mimo, że w polskich domach w menu śniadaniowym królują chleb, mleko i jajka, sporo osób musi z nich zrezygnować. Czym zastąpić popularne produkty w kuchni? Oto najlepsze zamienniki.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Mleko
Mleko krowie można zastąpić kozim, które zawiera mniej laktozy. Dla tych, którzy nie mogą spożywać laktozy najlepsze będą mleka roślinne, np.: kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe i owsiane.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Ser
W ofertach sklepów pojawia się coraz więcej serów bez laktozy, można je jednak zastąpić produktami roślinnymi. Popularne jest tofu (robione z soi, a "sernik" dla alergików często przygotowywany jest z migdałów, tofu i mleka roślinnego.
Częstym problemem jest także zastąpienie śmietany. Zupy czy sosy można zagęścić ziemniakami, kaszą manną lub kukurydzianą, albo zmiksowanymi warzywami.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->

Masło
Na diecie bezmlecznej nie można spożywać masła. Produkt ten można zastąpić margaryną albo olejem z awokado, oliwą z oliwek, olejem kokosowym, olejem z orzechów włoskich. Łatwy i zdrowy sposób na utwardzenie oliwy? Wystarczy wlać ją do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażarki. Tak powstanie forma stała, gotowa do smarowania.
Zobacz najlepsze zamienniki w kuchni --->