
Przepis na dynię Ani Starmach
Gnocchi dyniowe z gruszką
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
100 g mąki pszennej + do podsypania
50 g mąki ziemniaczanej
jajko
żółtko
gruszki
2 łyżki miodu
50 g sera z niebieską pleśnią
łyżka świeżego tymianku
Gnocchi
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.
Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Karmelizowane gruszki
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.
Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.
Przepis ze strony aniastarmach.pl

Dynia według Karola Okrasy
Zupa dyniowa
1 mała dynia
½ cebuli
½ selera
2-3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
natka pietruszki
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasionek kolendry
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta pieprzu cayenne w proszku
¼ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz, olej
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki.
Łączymy ją w garnku z warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie.
Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i miksujemy go na krem przy pomocy blendera. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową zupę nalewamy do talerza.
Przepis pochodzi z programu Okrasa Łamie Przepisy

Ewa Wachowicz przepis na dynię
Dynia marynowana
1½ kg - dyni
6 szklanek - wody
1 szklanka - octu 10%
1 szklanka - musztardy francuskiej
4 - liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
9 łyżek - cukru
2 łyżki - soli
Do wody wlać ocet. Posłodzić i posolić, dodać przyprawy oraz musztardę. Wymieszać i zagotować.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Przepis pochodzi z ewawachowicz.pl

Zupa z dyni Magdy Gessler
Zupa z dyni i pomidorów
1 średnia dynia
0,5 kg świezych pomidorów
puszka pomidorów konserwowych
4 dojrzał gruszki
1 duża cebula
200 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g sera Gruyere
mielone chilli
mielone ziele angielskie
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą.
Świeże pomidory pokroić na cząstki i dodać je do dyni. Dodać również pomidory z puszki wraz z sokiem.
Całość zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzeć cały ser Gruyere oraz obierać gruszki.
Gruszki pokroić na 4 części, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 °C przez 10 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zupę zblendować i dodać śmietankę.
Doprawić solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim.
Dodać starty ser i całość dokładnie wymieszać do czasu, aż ser się całkowicie rozpuści.
Zupę krem z dyni podawać z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis ze strony dziendobry.tvn.pl