5 z 7

fot. szymon starnawski / polska press
Ciasto z dyni Anny Lewandowskiej
Fit ciasto z dyni
1 szklanka puree z dyni
skórka starta z jednej pomarańczy
1 szklanka zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru kokosowego lub innego zdrowego słodu np. miód/ syrop klonowy
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków
Dynię ugotować i odsączyć z wody. Ubić białka z cukrem kokosowym. W średniej wielkości misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Powstałą masę wlać do foremki 8 x 8. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch posypać surową czekoladą.
Przepis ze strony hpba.pl
6 z 7

fot. polskatimes