
Szakszuka
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.
Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.
Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce, nazywane inaczej jajkiem poche przygotujemy wbijając jajko o temperaturze pokojowej do zagotowanej wody (1 l) z dodatkiem dwóch łyżek octu. Przed wbiciem jajka wodę należy zamieszać łyżką tak, aby powstał w niej wir, do którego wbijamy jajko. Gotujemy je przez ok. 3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Jajko po wiedeńsku
Jajko po wiedeńsku przygotowuje się w nietypowy sposób, ponieważ gotuje się je w szklance. Dobrze przyrządzone ma ścięte białko i płynne żółtko. Wystarczy wbić jajko do szklanki o grubych ściankach, tak, aby żółtko pozostało w całości i doprawić solą, pieprzem i odrobiną masła.
Następnie wstawiamy szklankę do garnka z gotująca się wodą, tak, aby poziom wody zakrywał jajko. Gotujemy je przez 7-10 minut. Podajemy z grzankami, którymi nabieramy jajko bezpośrednio ze szklanki. Do jajka można dodać pokruszoną fetę.

Ile jajek dziennie pić?
Zdania ekspertów są podzielone, ale większość zdrowych osób może jeść 1-2 jajka dziennie.