
ROLADA JAJECZNA Z SERKIEM CHRZANOWYM
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mąki, 1/2 pęczku szczypiorku, 1 serek chrzanowy, papryka ostra sypka, masło, sól.
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy. Dodajemy do żółtek i wsypujemy mąkę, solimy i smażymy omlet na maśle. Zdejmujemy na pergamin i zwijamy roladę. Gdy lekko wystygnie, odwijamy, smarujemy serkiem i posypujemy ostrą papryką. Zwijamy całość w pergamin i wkładamy do lodówki na 30 minut. Roladę możemy jeszcze faszerować szynką, boczkiem, grzybami.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKA PO SZKOCKU
Składniki:8 jajek, 1 cebula, 300 g mieszanego mięsa mielonego, 100 g bułki tartej, pieprz, sól, 1 łyżka ostrej musztardy, 3-4 łyżki mąki.
Gotujemy na twardo 6 jajek, obieramy je. Cebulę ścieramy na tarce i mieszamy z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Każde z jajek na twardo obkładamy cienką warstwą masy mięsnej, dociskamy. Rozstrzepujemy ostatnie jajko. Jajka w mięsie obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i porcjami smażymy w nim jajka (po około 8 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym. Gdy jajka wystygną delikatnie kroimy na pół. Podajemy ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKA FASZEROWANE W SKORUPKACH
Składniki:6 jajek, 5 pieczarek, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, natka pietruszki, masło, oliwa z oliwek, bułka tarta, sól, pieprz.
Gotujemy jajka na twardo. Ostudzone jajka kroimy wzdłuż na połówki w skorupkach. Delikatnie wyjmujemy z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na grubej tarce i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodajemy do pokrojonych jajek. Wsypujemy posiekany szczypior i natkę. Dodajemy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Każdą skorupkę wypełniamy farszem. Jaja obtaczamy w bułce (stroną, którą faszerowaliśmy) i smażymy na maśle (również tą samą stroną), aż się lekko zarumienią.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKO PIECZONE W BUŁCE
Składniki: 2 jajka, 2 bułki pszenne, 100 g pieczarek, 30 g cebuli, 20 g masła, 30 g świeżego szpinaku, 50 g żółtego sera, sól, pieprz, czosnek do smaku.
Z bułek ścinamy górną część. Delikatnie wydrążamy środek, uważając aby go nie zbić (przyda nam się na grzankę). Pieczarki i cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle, doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Przesmażone pieczarki wraz ze szpinakiem i serem wkładamy do wydrążonej bułki , pamiętając aby na wierzchu był ser oraz pozostawione miejsce na jajko , następnie wybijamy po jednym jajku na wierzch i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach do czasu, aż całe białko się zetnie.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.