25 z 77
Składniki: 1/2 pieczywa razowego, 400 g szynki lub innej...

WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJEK

Składniki: 1/2 pieczywa razowego, 400 g szynki lub innej wędliny, 4 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 1 ogórek świeży, mały majonez.

Z chleba wycinamy kółka. Jaja gotujemy na twardo. Po ugotowaniu białka kroimy w kostkę, żółtka rozdrabniamy widelcem lub blenderem , przyprawiamy do smaku. Wędlinę i ogórek rozdrabniamy w kostkę. Szczypiorek siekamy. W metalowej obręczy układamy kolejno na dnie pieczywo, białka jaj, ogórek, wędlina, szczypiorek, żółtka jaj. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Obręcz zdejmujemy, dekorujemy.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

26 z 77
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, 5 jaj, 1 jajko...
fot. Dawid Łukasik

JAJA ZAPIEKANE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, 5 jaj, 1 jajko do smarowania, majonez do dekoracji, suszona bazylia, świeże listki bazylii do dekoracji, pieprz, sól.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w plasterki. Z ciasta francuskiego literatką lub szklanką wycinamy kółka. Gotowe krążki smarujemy jajkiem, posypujemy suszoną bazylią. Na każdym krążku układamy plasterek jajka, pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozetkami z majonezu i świeżą bazylią.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

27 z 77
Składniki:6 jajek na twardo, szczypiorek (nie za dużo, tylko...
fot. 123RF

JAJKA FASZEROWANE TWAROGIEM

Składniki:6 jajek na twardo, szczypiorek (nie za dużo, tylko dla zaostrzenia smaku), 6 łyżek sera białego, 1 łyżka majonezu, pieprz mielony biały, sól.

Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. Dzielimy na pół, wyciągamy delikatnie żółtka. Szczypiorek drobno siekamy, mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę nakładamy w wydrążone jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

28 z 77
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:...

JAJA Z KOLOROWYMI NADZIENIAMI

Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:

Składniki:3 jajka, 80 g wędzonego łososia w plastrach, 1 łyżka majonezu, do dekoracji zielony koperek lub natka pietruszki, pieprz.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Plastry łososia - około 40g kroimy, dodajemy żółtka, majonez, pieprz i całość blendujemy na gładką masę. Wydrążone białka za pomocą szprycy uzupełniamy pastą łososiową i dekorujemy.

Z GROSZKIEM ZIELONYM:

Składniki:3 jajka, 1/2 szklANKI groszku mrożonego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Groszek gotujemy do miękkości, następnie blendujemy, dodając masło, sok z cytryny, sól, pieprz. Wydrążone białka za pomocą szprycy uzupełniamy pastą i dekorujemy.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Pozostało jeszcze 48 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rafał Trzaskowski w Poznaniu. "To ja jestem prawdziwie obywatelskim kandydatem"

Rafał Trzaskowski w Poznaniu. "To ja jestem prawdziwie obywatelskim kandydatem"

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Wielka zadyma po decyzji arbitra. Nie tylko Rüdiger ukarany czerwoną kartką [ZDJĘCIA]

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Barcelona po raz trzeci ograła Real! Tym razem w finale Pucharu Króla

Zobacz również

Marny mecz Górnika z Widzewem. Kontrowersyjna decyzja sędziego

Marny mecz Górnika z Widzewem. Kontrowersyjna decyzja sędziego

Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]

AKTUALIZACJA
Pożar budynku przy ulicy Piłsudskiego w Koszalinie. Ewakuowano mieszkańców [ZDJĘCIA]