25 z 77
Składniki: 1/2 pieczywa razowego, 400 g szynki lub innej...

WARSTWOWA SAŁATKA Z JAJEK

Składniki: 1/2 pieczywa razowego, 400 g szynki lub innej wędliny, 4 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 1 ogórek świeży, mały majonez.

Z chleba wycinamy kółka. Jaja gotujemy na twardo. Po ugotowaniu białka kroimy w kostkę, żółtka rozdrabniamy widelcem lub blenderem , przyprawiamy do smaku. Wędlinę i ogórek rozdrabniamy w kostkę. Szczypiorek siekamy. W metalowej obręczy układamy kolejno na dnie pieczywo, białka jaj, ogórek, wędlina, szczypiorek, żółtka jaj. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Obręcz zdejmujemy, dekorujemy.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

26 z 77
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, 5 jaj, 1 jajko...
fot. Dawid Łukasik

JAJA ZAPIEKANE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego, 5 jaj, 1 jajko do smarowania, majonez do dekoracji, suszona bazylia, świeże listki bazylii do dekoracji, pieprz, sól.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w plasterki. Z ciasta francuskiego literatką lub szklanką wycinamy kółka. Gotowe krążki smarujemy jajkiem, posypujemy suszoną bazylią. Na każdym krążku układamy plasterek jajka, pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozetkami z majonezu i świeżą bazylią.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

27 z 77
Składniki:6 jajek na twardo, szczypiorek (nie za dużo, tylko...
fot. 123RF

JAJKA FASZEROWANE TWAROGIEM

Składniki:6 jajek na twardo, szczypiorek (nie za dużo, tylko dla zaostrzenia smaku), 6 łyżek sera białego, 1 łyżka majonezu, pieprz mielony biały, sól.

Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. Dzielimy na pół, wyciągamy delikatnie żółtka. Szczypiorek drobno siekamy, mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami, twarożkiem, majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę nakładamy w wydrążone jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

28 z 77
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:...

JAJA Z KOLOROWYMI NADZIENIAMI

Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:

Składniki:3 jajka, 80 g wędzonego łososia w plastrach, 1 łyżka majonezu, do dekoracji zielony koperek lub natka pietruszki, pieprz.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Plastry łososia - około 40g kroimy, dodajemy żółtka, majonez, pieprz i całość blendujemy na gładką masę. Wydrążone białka za pomocą szprycy uzupełniamy pastą łososiową i dekorujemy.

Z GROSZKIEM ZIELONYM:

Składniki:3 jajka, 1/2 szklANKI groszku mrożonego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól.

Ugotowane na twardo jajka obieramy i przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Groszek gotujemy do miękkości, następnie blendujemy, dodając masło, sok z cytryny, sól, pieprz. Wydrążone białka za pomocą szprycy uzupełniamy pastą i dekorujemy.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Pozostało jeszcze 48 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

NOWE FAKTY
Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces

Zobacz również

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek