21 z 77
wędzonym łososiem...
fot. Dawid Łukasik

JAJKA FASZEROWANE

wędzonym łososiem

Składniki:6 jajek, 100 g wędzonego łososia, łyżka majonezu, szczypior do dekoracji, sól, pieprz.

Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. Dzielimy na pół, wyciągamy delikatnie żółtka. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami, majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy w wydrążone jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

22 z 77
Składniki: 250 g mąki, 250 g cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 70 g...

JAJKA PO ROSYJSKU

Składniki: 250 g mąki, 250 g cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 70 g migdałów (bez skórki), 70 g cykaty (kandyzowanej skórki pomarańczowej).

Jajka obieramy, dzielimy wzdłuż na pół, żółtka wyjmujemy. Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy majonez i musztardę. Całość mieszamy na gładką jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Masę przekładamy do szprycki, wyciskamy do połówek jajek. Przekładamy na umyte liście sałaty. Dekorujemy paseczkami sardeli i plasterkami ogórka. Wariant nadzienia: do masy żółtkowej można dodać koncentrat pomidorowy, drobno posiekane zioła, drobno pokrojone sardele lub surową szynkę. Całość solimy i dokładnie mieszamy.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

23 z 77
3 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki kwaśnej, gęstej...
fot. Dawid Łukasik

JAJKA ZIELONE

3 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany z ziołami, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa, 2 łyżki posiekanych ziół (np. natki pietruszki, szczypiorku, majeranku).

Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka, przecieramy przez sitko, dodajemy kwaśną śmietanę z ziołami, dokładnie mieszamy. Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ponownie mieszamy. Brzeg połówek jajka smarujemy oliwą, posypujemy porcją posiekanych ziół. Masę żółtkową przekładamy do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Porcję nadzienia wyciskamy do połówek jajka. Gotowe dania dekorujemy pozostałymi ziołami.Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

24 z 77
Składniki: 1 laska cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 100 g żółtego...

JAJKA W KOKILKACH NA KIEŁBASIE

Składniki: 1 laska cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 100 g żółtego sera, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz.

Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Do każdej kokilki wkładamy po kilka plastrów kiełbasy, wbijamy po jajku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy żółtym serem i ponownie układamy plasterki kiełbasy. Zapiekamy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Pozostały jeszcze 52 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Nawrocka i Trzaskowska w zupełnie różnych odsłonach! Połączyła je jedna idea

O TYM SIĘ MÓWI
Nawrocka i Trzaskowska w zupełnie różnych odsłonach! Połączyła je jedna idea

Zobacz również

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Robert Lewandowski z 30 trofeum. Ile mu brakuje do najbardziej utytułowanych?

Nastoletni patostreamerzy znęcali się nad seniorem. Podpalali mu włosy

Nastoletni patostreamerzy znęcali się nad seniorem. Podpalali mu włosy