
JAJKA FASZEROWANE
wędzonym łososiem
Składniki:6 jajek, 100 g wędzonego łososia, łyżka majonezu, szczypior do dekoracji, sól, pieprz.
Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. Dzielimy na pół, wyciągamy delikatnie żółtka. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami, majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy w wydrążone jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKA PO ROSYJSKU
Składniki: 250 g mąki, 250 g cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 70 g migdałów (bez skórki), 70 g cykaty (kandyzowanej skórki pomarańczowej).
Jajka obieramy, dzielimy wzdłuż na pół, żółtka wyjmujemy. Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy majonez i musztardę. Całość mieszamy na gładką jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Masę przekładamy do szprycki, wyciskamy do połówek jajek. Przekładamy na umyte liście sałaty. Dekorujemy paseczkami sardeli i plasterkami ogórka. Wariant nadzienia: do masy żółtkowej można dodać koncentrat pomidorowy, drobno posiekane zioła, drobno pokrojone sardele lub surową szynkę. Całość solimy i dokładnie mieszamy.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKA ZIELONE
3 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany z ziołami, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa, 2 łyżki posiekanych ziół (np. natki pietruszki, szczypiorku, majeranku).
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka, przecieramy przez sitko, dodajemy kwaśną śmietanę z ziołami, dokładnie mieszamy. Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ponownie mieszamy. Brzeg połówek jajka smarujemy oliwą, posypujemy porcją posiekanych ziół. Masę żółtkową przekładamy do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Porcję nadzienia wyciskamy do połówek jajka. Gotowe dania dekorujemy pozostałymi ziołami.Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJKA W KOKILKACH NA KIEŁBASIE
Składniki: 1 laska cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 100 g żółtego sera, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz.
Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Do każdej kokilki wkładamy po kilka plastrów kiełbasy, wbijamy po jajku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy żółtym serem i ponownie układamy plasterki kiełbasy. Zapiekamy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.