
JAJECZNICA W GNIAZDKACH
Składniki: 4 jaja, 4 łyżki mleka, szczypta soli, czarny pieprz (świeżo zmielony), 1 łyżka masła, 4 duże grube plastry mortadeli ze skórą, 1 łyżeczka drobno posiekanych ziół (pietruszki, rzeżuchy albo szczypiorku).
Wbijamy jaja do miski, dodajemy mleko, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Roztapiamy masło na patelni i smażymy plastry kiełbasy po jednej stronie około 3 minut, aż wygną się w koszyczki. Zdejmujemy kiełbasę i stawiamy w ciepłym miejscu. Wlewamy masę jajeczną i pozwalamy jej tężeć przez 2 minuty. Zmniejszamy gaz jak najbardziej się da i ostrożnie przewracamy łopatką masę jajeczną od dołu, by powstała „gruboziarnista” jajecznica. Kiedy masa jajeczna stężeje, ale będzie jeszcze nieco wilgotna, napełniamy nią „kiełbasiane gniazda”. Posypujemy ziołami i natychmiast podajemy.
Rada: Jako danie obiadowe podajemy jajecznicę w kiełbasianych gniazdkach z purée ziemniaczanym i warzywami, np. zielonym groszkiem.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJA W SZYNCE
Składniki:3 jajka, 3 plastry szynki konserwowej, 3 pomidorki koktajlowe, oliwki, listki bazylii, 1 łyżka chrzanu.
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Połówki jajek zawijamy w plaster szynki posmarowanej chrzanem. Na wykałaczkę nabijamy połówki pomidorków, następnie rulonik szynki, listek bazylii i oliwkę.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JAJA W KOSZULKACH Z SOSEM JOGURTOWYM
Składniki: sól, 125 ml octu, szczypta cukru, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 8-12 świeżych jaj, 4 ząbki czosnku, 500 g jogurtu, sok z 1 cytryny, pieprz (świeżo zmielony), cukier, pieprz cayenne, 125 g masła, 1 łyżeczka sproszkowanej łagodnej papryki, 1/2 szklanki posiekanych liści świeżej mięty.
Zagotowujemy litr osolonej wody, dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Wbijamy jaja (pojedynczo) do filiżanki, po czym ostrożnie wlewamy każde do wrzątku i gotujemy 3-5 minut (w zależności od tego, czy żółtka mają być mniej czy bardziej ścięte). Obieramy ząbki czosnku i drobno je siekamy. Ostrożnie mieszamy jogurt, sok z cytryny i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy sproszkowaną paprykę i dokładnie mieszamy oba składniki. Wyjmujemy jaja z wody, układamy na talerzu. Przybieramy sosem jogurtowym i skrapiamy masłem paprykowym. Na koniec posypujemy miętą.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

SCHOWANE JAJA
Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 5 jaj, 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu, 1 łyżka średnio ostrej musztardy, 1 cebula (utarta), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, kilka kropli winiaku, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia.
Mieszamy mięso z 1 jajem, ziarnami zielonego pieprzu, cebulą, ziołami i winiakiem i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Doprawiamy i wiążemy bułką tartą. Gotujemy pozostałe 4 jaja na twardo, hartujemy je i obieramy ze skorupek. Każde jajo obkładamy masą mięsną i formujemy z niej kule. Smażymy mięsne kule w oleju (tak, by pływały) przez 10-15 minut. Po usmażeniu delikatnie kroimy kule na plastry.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.