13 z 77
według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Sieńsko działającego...

JASKÓŁCZE GNIAZDA Z SOSEM CZOSNKOWYM

według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Sieńsko działającego na terenie Słupi Jędrzejowskiej

Składniki: 1kg mielonego mięsa, 3 surowe jajka, 4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3 łyżki bułki tartej, majeranek lub posiekana natka pietruszki, sól, pieprz, mielona papryka, 8 małych jajek ugotowanych na twardo. Sos czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (grecki), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, sól, cukier, pieprz do smaku.

Cebulę i czosnek ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mięsa wraz z surowymi jajkami, tartą bułką i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy. Ugotowane i obrane jajka oblepiamy mięsem i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu. Wkładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia. Kroimy na połówki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy według upodobania. Dekorujemy nim jajka.

14 z 77
według przepisu Klubu Seniora działającego przy Gminnym...

NALEŚNIKI Z JAJKIEM

według przepisu Klubu Seniora działającego przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Waśniowie

Składniki: ciasto: 200 g mąki, 1 szklanka mleka, 2 szklanka wody, 2 jajka, szczypta soli, szczypta cukru. Farsz: 5-6 jajek ugotowanych na twardo, sól, pieprz, zielona pietruszka. Do panierowania: jajko, bułka tarta.

Robimy ciasto na naleśniki - mieszamy trzepaczką lub mikserem składniki na ciasto, dodajemy tyle mąki, aby miało gęstość śmietany. Odstawiamy na 15-30 minut, następnie smażymy na patelce lekko posmarowanej olejem. Ugotowane na twardo jajka kroimy drobno, dodajemy sól, pieprz i bardzo drobno posiekaną pietruszkę, miażdżymy widelcem. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w rulony. Można również zwinąć w krokiety, obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na złoty kolor.

15 z 77
według przepisu uczestników warsztatów w Muzeum Wsi...

CHRZANICA Z JAJKIEM

według przepisu uczestników warsztatów w Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki: 250 g kiełbasy wędzonej lub pieczonej, 250 g boczku gotowanego lub pieczonego, 250 g piersi wędzonej z gęsi, 250 g kiełbasy szynkowej lub szynki, 6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem, 10 jajek ugotowanych, 1 szklanka wywaru lub wody, sól i pieprz.

Wszystkie wędliny kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone na twardo ugotowane jajka. Mieszamy z chrzanem i przegotowanym wywarem lub wodą, dodajemy przyprawy. Podajemy z pieczywem na pierwsze śniadanie.

16 z 77
Składniki:10 jaj, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1...

BABA WIELKANOCNA Z JAJEM

Składniki:10 jaj, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta , 1 podwójny filet z kurczaka, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler mały, 1 pęczek koperku , 3 łyżki żelatyny.

Gotujemy wywar z jarzyn i piersi kurczaka. Pierś i warzywa z wywaru kroimy w kostkę, układamy wedle własnego uznania. Na koniec całość zalewamy zimnym wywarem z dodatkiem żelatyny.

Pozostało jeszcze 60 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

NOWE FAKTY
Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

Pogrzeb papieża Franciszka w bazylice z polskim akcentem. Co robi tam Malbork?

TYLKO U NAS
Pogrzeb papieża Franciszka w bazylice z polskim akcentem. Co robi tam Malbork?

Zobacz również

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

NOWE FAKTY
Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku