
JASKÓŁCZE GNIAZDA Z SOSEM CZOSNKOWYM
według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Sieńsko działającego na terenie Słupi Jędrzejowskiej
Składniki: 1kg mielonego mięsa, 3 surowe jajka, 4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3 łyżki bułki tartej, majeranek lub posiekana natka pietruszki, sól, pieprz, mielona papryka, 8 małych jajek ugotowanych na twardo. Sos czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (grecki), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Cebulę i czosnek ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mięsa wraz z surowymi jajkami, tartą bułką i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy. Ugotowane i obrane jajka oblepiamy mięsem i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu. Wkładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia. Kroimy na połówki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy według upodobania. Dekorujemy nim jajka.

NALEŚNIKI Z JAJKIEM
według przepisu Klubu Seniora działającego przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Waśniowie
Składniki: ciasto: 200 g mąki, 1 szklanka mleka, 2 szklanka wody, 2 jajka, szczypta soli, szczypta cukru. Farsz: 5-6 jajek ugotowanych na twardo, sól, pieprz, zielona pietruszka. Do panierowania: jajko, bułka tarta.
Robimy ciasto na naleśniki - mieszamy trzepaczką lub mikserem składniki na ciasto, dodajemy tyle mąki, aby miało gęstość śmietany. Odstawiamy na 15-30 minut, następnie smażymy na patelce lekko posmarowanej olejem. Ugotowane na twardo jajka kroimy drobno, dodajemy sól, pieprz i bardzo drobno posiekaną pietruszkę, miażdżymy widelcem. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w rulony. Można również zwinąć w krokiety, obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na złoty kolor.

CHRZANICA Z JAJKIEM
według przepisu uczestników warsztatów w Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki: 250 g kiełbasy wędzonej lub pieczonej, 250 g boczku gotowanego lub pieczonego, 250 g piersi wędzonej z gęsi, 250 g kiełbasy szynkowej lub szynki, 6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem, 10 jajek ugotowanych, 1 szklanka wywaru lub wody, sól i pieprz.
Wszystkie wędliny kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone na twardo ugotowane jajka. Mieszamy z chrzanem i przegotowanym wywarem lub wodą, dodajemy przyprawy. Podajemy z pieczywem na pierwsze śniadanie.

BABA WIELKANOCNA Z JAJEM
Składniki:10 jaj, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta , 1 podwójny filet z kurczaka, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler mały, 1 pęczek koperku , 3 łyżki żelatyny.
Gotujemy wywar z jarzyn i piersi kurczaka. Pierś i warzywa z wywaru kroimy w kostkę, układamy wedle własnego uznania. Na koniec całość zalewamy zimnym wywarem z dodatkiem żelatyny.