9 z 77
Składniki: 6 jajek , 1 puszka tuńczyka, 3 łyżki majonezu, 6...
fot. Dawid Łukasik

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Składniki: 6 jajek , 1 puszka tuńczyka, 3 łyżki majonezu, 6 rzodkiewek, 1 pietruszka (do dekoracji)

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Przecinamy jajka na pół i wydrążamy z nich żółtko, które wraz z tuńczykiem mieszamy, aby uzyskać jednolity farsz. Pozostałe jajka układamy na talerzyku, a następnie nakładamy do środka przygotowany farsz. Aby nasze jajka wyglądały bardziej efektownie, ścieramy na tarce rzodkiewkę lub drobno pokrojoną pietruszkę, którą dekorujemy wierzch naszego jajka.

10 z 77
Składniki: 6 jajek, 3-4 torebki herbaty, 1 sałata (do...
fot. Dawid Łukasik

GRZYBKI Z JAJEK

Składniki: 6 jajek, 3-4 torebki herbaty, 1 sałata (do dekoracji)

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Torebki z herbatą wkładamy do gotującej się wody. Następnie odcinamy górną część jajka (kapelusik i) i wkładamy odciętą część do gotującego się nawaru z herbaty. Gotujemy około 20 minut (tak, aby kapelusze się zabarwiły). Na koniec układamy na talerzyku sałatę, a na niej pozostałe jajka odciętą częścią do dołu. Gdy nasze kapelusze ostygną, kładziemy je na górnej części jajka.

11 z 77
Składniki: 10 jaj, 1 brokuł, 100 g słonecznika, 5 łyżek...

JAJKA Z BROKUŁEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Składniki: 10 jaj, 1 brokuł, 100 g słonecznika, 5 łyżek majonezu , 5 łyżek jogurtu naturalnego , 3 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, pieprz , sól.

Jaja gotujemy na twardo, natomiast brokuł gotujemy 8 minut w wodzie z dodatkiem małej ilości cukru. Słonecznik wyprażyć na patelni dodając odrobinę oleju. Przygotowanie sosu: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, czosnek przeciskamy do sosu. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dość gwałtownie mieszamy. Na koniec polewamy sosem wcześniej ugotowane jajka i prószymy prażonym słonecznikiem.

12 z 77
Składniki: 12 jajek, 400 g ugotowanej piersi kurczaka, 1,2 l...

GALARETKI W KSZTAŁCIE JAJEK

Składniki: 12 jajek, 400 g ugotowanej piersi kurczaka, 1,2 l esencjonalnego wywaru warzywnego, 10 łyżeczek żelatyny , 4 ugotowane marchewki, 200 g mrożonego groszku,mała puszka kukurydzy ,3 łyżki kaparów, natka pietruszki.

Jajka myjemy, nakłuwamy igłą skorupkę z węższej strony, obtłuczamy delikatnie skorupkę z szerszego końca. Przez otwór wydmuchujemy zawartość jajek do miseczki, zużywamy na przykład do ciasta. Puste wydmuszki wyparzamy ostrożnie we wrzątku, osuszamy. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki. Groszek blanszujemy 3 minuty. Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Natkę płuczemy, odrywamy listki. W ciepłym wywarze rozpuszczamy namoczoną w małej ilości wody żelatynę. Wydmuszki układamy w wytłoczce na jajka, napełniamy do ¾ wysokości kawałkami mięsa i marchewki, groszkiem, kukurydzą, kaparami i natką. Zalewamy tężejącym wywarem, odstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjmujemy, obieramy galaretkę ze skorupek.

Pozostały jeszcze 64 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

ROZMOWA
Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

NOWE FAKTY
Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

Zobacz również

Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

ROZMOWA
Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO