
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM
Składniki: 6 jajek , 1 puszka tuńczyka, 3 łyżki majonezu, 6 rzodkiewek, 1 pietruszka (do dekoracji)
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Przecinamy jajka na pół i wydrążamy z nich żółtko, które wraz z tuńczykiem mieszamy, aby uzyskać jednolity farsz. Pozostałe jajka układamy na talerzyku, a następnie nakładamy do środka przygotowany farsz. Aby nasze jajka wyglądały bardziej efektownie, ścieramy na tarce rzodkiewkę lub drobno pokrojoną pietruszkę, którą dekorujemy wierzch naszego jajka.

GRZYBKI Z JAJEK
Składniki: 6 jajek, 3-4 torebki herbaty, 1 sałata (do dekoracji)
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Torebki z herbatą wkładamy do gotującej się wody. Następnie odcinamy górną część jajka (kapelusik i) i wkładamy odciętą część do gotującego się nawaru z herbaty. Gotujemy około 20 minut (tak, aby kapelusze się zabarwiły). Na koniec układamy na talerzyku sałatę, a na niej pozostałe jajka odciętą częścią do dołu. Gdy nasze kapelusze ostygną, kładziemy je na górnej części jajka.

JAJKA Z BROKUŁEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Składniki: 10 jaj, 1 brokuł, 100 g słonecznika, 5 łyżek majonezu , 5 łyżek jogurtu naturalnego , 3 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, pieprz , sól.
Jaja gotujemy na twardo, natomiast brokuł gotujemy 8 minut w wodzie z dodatkiem małej ilości cukru. Słonecznik wyprażyć na patelni dodając odrobinę oleju. Przygotowanie sosu: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, czosnek przeciskamy do sosu. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dość gwałtownie mieszamy. Na koniec polewamy sosem wcześniej ugotowane jajka i prószymy prażonym słonecznikiem.

GALARETKI W KSZTAŁCIE JAJEK
Składniki: 12 jajek, 400 g ugotowanej piersi kurczaka, 1,2 l esencjonalnego wywaru warzywnego, 10 łyżeczek żelatyny , 4 ugotowane marchewki, 200 g mrożonego groszku,mała puszka kukurydzy ,3 łyżki kaparów, natka pietruszki.
Jajka myjemy, nakłuwamy igłą skorupkę z węższej strony, obtłuczamy delikatnie skorupkę z szerszego końca. Przez otwór wydmuchujemy zawartość jajek do miseczki, zużywamy na przykład do ciasta. Puste wydmuszki wyparzamy ostrożnie we wrzątku, osuszamy. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki. Groszek blanszujemy 3 minuty. Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Natkę płuczemy, odrywamy listki. W ciepłym wywarze rozpuszczamy namoczoną w małej ilości wody żelatynę. Wydmuszki układamy w wytłoczce na jajka, napełniamy do ¾ wysokości kawałkami mięsa i marchewki, groszkiem, kukurydzą, kaparami i natką. Zalewamy tężejącym wywarem, odstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjmujemy, obieramy galaretkę ze skorupek.