
JAJKO POSZETOWE NA GRZANCE I SZYNCE
Składniki: 2 jajka, 2 łyżki octu spirytusowego, pieczywo na grzankę, 2 plasterki szynki lub boczku (wędliny można zamienić warzywami).
Jajka wybijamy osobno do małych kokilek. W rondlu gotujemy wodę z octem. Gdy się zacznie gotować, ściszamy gaz i delikatnie dodajemy jajka. Woda ma delikatnie bulgotać. Jajko gotujemy do momentu całkowitego ścięcia się białka, natomiast żółtko musi być płynne. Na suchej patelni opiekamy pieczywo do momentu uzyskania zewnętrznej chrupkości. Szynkę lub boczek smażymy i kładziemy na grzance, na której kładziemy jajko.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

JASKÓŁCZE GNIAZDA
Składniki: 500 g mięsa mielonego mieszanego, cebula, 4 ugotowane na twardo jajka ( od momentu zagotowania 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia, żółtka wtedy są idealne ), jajko surowe , bułka tarta , olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Wkładamy mięso do miski, wbijamy 1/2 roztrzepanego jajka. Dodajemy posiekaną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Oklejamy ugotowane obrane jajka mięsem, formując kule. Następnie obtaczamy kule w pozostałym roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez około 10 minut w głębokim oleju, po czym osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

MUFFINKA JAJECZNA Z GRZYBAMI I WĘDZONYM SEREM
Składniki: 2 jajka, 50 g sera wędzonego, 50 g pieczarek, 30 g cebuli, 2 łyżki mąki pszennej, sól
Jajka oddzielamy, żółtka i białka osobno. Białka ubijamy na sztywno. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy. Do żółtek dodajemy stopniowo ubite białko, delikatnie mieszając, następnie dodajemy resztę składników. Do żaroodporych kokilek nakładamy masę ( 3/4 kokilki). Pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach.

JAJA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:6 jajek, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, oliwa, bazylia, natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, starty parmezan.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Kroimy na pół. Cebulę kroimy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Połówki jajek układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Przepis uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.