
JAJKA W SKORUPKACH Z TARTYM CHRZANEM
Składniki:
jajka ugotowane na twardo, szczypiorek, majonez, tarty chrzan, bułka tarta, masło do smażenia, surowe jajko.
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół wzdłuż, razem ze skorupką. Wydrążamy żółtko i białko, a skorupki odkładamy. Białka i żółtka siekamy, dodajemy szczypiorek, odrobinę chrzanu i majonezu, przyprawiamy. Wypełniamy skorupki. Całość maczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy.

JAJKA FASZEROWANE PISTACJAMI
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo, 4 łyżki śmietany 30%, 3 łyżki szczypiorku, 3 łyżki oleju pistacjowego, 2 łyżki pistacji, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.
Jajka kroimy na pół wzdłuż, razem ze skorupką. Wydrążamy żółtko i białko, a skorupki odkładamy. Białka i żółtka siekamy, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek, doprawiamy.Wypełniamy skorupki. Całość maczamy w jajku i bułce tartej połączonej z posiekanymi pistacjami. Smażymy na oleju pistacjowym.

JAJKA FASZEROWANE MAKRELĄ
Składniki:
4 jajka na twardo , 1 puszka makreli w białym winie , 1 serek homogenizowany naturalny, musztarda , sól, pieprz.
Jajka kroimy wzdłuż na pół. Żółtka wkładamy do salaterki, białka odstawiamy. Do żółtek dodajemy odsączonefilety z makreli, serek, musztardę, sól, pieprz. Rozgniatamy wszystko widelcem i dokładnie mieszamy.Nakładamy farsz na połówki białek. Odstawiamy w chłodne miejsce, następnie podajemy.

JAJKA FASZEROWANE MASCARPONE
Składniki:
7 jajek, 2 łyżki sera mascarpone, sól, do dekoracji - ziarenka pieprzu, orzechy włoskie, pietruszka, grzybki marynowane.
Jajka gotujemy na twardo. Pięć obieramy i kroimy na pół, wydrążamy zółtka.Dwa jajka kroimy w drobną kostkę, solimy i mieszamy. Serek mascarpone także mieszamy i dodajemy do startych jajek. Łączymy ze startym żółtkiem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pozostałe jajka przekrojone na pół.