9 z 11
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10 z 11
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Matura z geografii 2025 za nami. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi do zadań

Matura z geografii 2025 za nami. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi do zadań

W Zagorzycach doszło do morderstwa? Sąsiedzi gubią się w domysłach [WIDEO]

W Zagorzycach doszło do morderstwa? Sąsiedzi gubią się w domysłach [WIDEO]

Polecamy

Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę

ROZMOWA
Nie potrzeba działki ani pozwolenia. Minidomki podbijają Polskę

Sensacyjny zwycięzca Pucharu Włoch! Polak z pierwszym trofeum w karierze

Sensacyjny zwycięzca Pucharu Włoch! Polak z pierwszym trofeum w karierze

W Zagorzycach doszło do morderstwa? Sąsiedzi gubią się w domysłach [WIDEO]

W Zagorzycach doszło do morderstwa? Sąsiedzi gubią się w domysłach [WIDEO]