9 z 11
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10 z 11
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko

AKTUALIZACJA
Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko

Polecamy

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko

AKTUALIZACJA
Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko