1/11
Co sprawia, że niektórzy dożywają stu lat? Naukowcy badający...
fot. MatissDzelve/pixabay.com

Jak żyć dłużej? 10 rzeczy, które pomagają osiągnąć długowieczność

Co sprawia, że niektórzy dożywają stu lat? Naukowcy badający tę kwestię mają szereg odpowiedzi, a niektóre z faktów mogą być sporym zdziwieniem.

Sprawdź, co robić, by żyć dłużej!

2/11
Regularne sięganie po małą czarną wiąże się ze zmniejszonym...
fot. Jeremy Ricketts/unsplash.com

Pij kawę (lub herbatę)

Regularne sięganie po małą czarną wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci w wyniku różnych poważnych chorób. W jednym z badań na grupie ponad 400 tys. osób w wieki 50-71 lat zaobserwowano, że najwyższe spożycie kawy przekładało się na znacząco rzadsze zgony w ciągu 13 lat zbierania danych.

Najbardziej efektywnie wydłuża życie dawka 4-5 porcji kawy dziennie, zmniejszając prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci wśród kobiet o 16 proc., a u mężczyzn – o 12 procent. Wypijanie powyżej 6 porcji naparu dziennie nie zapewniało dodatkowych korzyści zdrowotnych ponad te zaobserwowane.

Ważne przy tym, by kawy nie spożywać zbyt dużo – dawki dobrze tolerowane to takie, przy których nie występują działania uboczne w postaci zmiany rytmu serca, bólu brzucha, nudności, roztrzęsienia, rozdrażnienia, bezsenności itp.

Co więc robić, gdy kawy można pić zdecydowanie mniej niż polecana ilość? Dobra jest nawet jedna filiżanka dziennie, która redukuje zagrożenie przedwczesną śmiercią o 5-6 procent.

A jeśli ktoś nie pije kawy, podobne działanie ma herbata. Regularnie pijające ją osoby umierają wcześnie o 20-30 proc. rzadziej niż te, które unikają tego napoju.

3/11
Choć swego czasu wiele mówiło się o wydłużającym życie...
fot. Khamkhor/unsplash.com

Częściej niedojadaj

Choć swego czasu wiele mówiło się o wydłużającym życie działaniu ograniczenia kalorii, do dziś kwestia ta nie doczekała się jednoznacznego rozstrzygnięcia. Wszystko wskazuje jednak na to, że reakcje obserwowane u zwierząt są takie same, jak u człowieka.

Z badań wynika, że zmniejszenie dziennego spożycia energii o 10-50 procent może powodować zwiększenie maksymalnej długości życia. Chodzi o wartość możliwą do osiągnięcia – bo o faktycznym czasie jego trwania decyduje wiele innych czynników. Jednak nawet obserwacje długowiecznych społeczności ludzkich potwierdzają, że niedojadanie wiąże się z rzadszymi chorobami i dłuższym życiem.

Niewielkie niedobory kalorii (ale nie składników odżywczych) to sposób na życie bez nadmiaru tkanki tłuszczowej, która produkuje związki zapalne – a na tle zapalnym rozwija się większość skracających życie chorób cywilizacyjnych.

Wyniki badań sugerują przy tym, że u człowieka korzystne jest ograniczenie kalorii w późniejszym życiu, ale nie na jego początku. Zamiast jednak prowadzić długotrwałe i mało etyczne prace na ludziach, naukowcy zaczęli przyglądać się biochemicznym wskaźnikom wieku. Uczestnicy przeprowadzonego badania mieli zmniejszyć spożycie kalorii o 25 procent na okres 2 lat, przy czym udało się osiągnąć redukcję rzędu 12 proc.

Po każdym roku badań biologiczny wiek komórek niedojadających osób był o 0,11 roku większy niż wcześniej, podczas gdy w grupie kontrolnej (nie stosującej diety) wzrastał o 0,71 roku.

Czy to znaczy, że trzeba chodzić głodnym? Nie, odkąd wynaleziono tzw. przerywane posty, czyli dietę naprzemienną. Naśladuje ona efekty głodówki, nie obciążając tak organizmu jak całkowite niejedzenie, i jest całkiem wygodna w stosowaniu (a przy tym naprawdę odchudza).

4/11
Osoby niejedzące mięsa są zdrowsze – ważą mniej, rzadziej...
fot. go hu/pixabay.com

Wybierz wegetarianizm

Osoby niejedzące mięsa są zdrowsze – ważą mniej, rzadziej rozwija się u nich cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory, nie chorują tak często na serce. Niektóre diety jarskie, zwłaszcza w całości wegańskie (czyli bez produktów zwierzęcych), zmniejszają śmiertelność ogólną o 9 proc. w porównaniu z sytuacją, gdy jest się wszystkożernym. Natomiast w zestawieniu z mięsożercami wegetarianie umierają przedwcześnie o 15 proc. rzadziej.

Korzyści dotyczą osób stosujących zdrową i zbilansowaną dietę oraz styl życia – bo i ile np. w pełni roślinna odżywcza dieta może zmniejszać ryzyko śmierci na skutek chorób serca o 25 proc., jej niezdrowa wersja, obfitująca w cukry, przetworzone tłuszcze i przemysłową żywność zwiększa to zagrożenie o 32 procent!

A jeśli ktoś wciąż jada mięso? Eksperci polecają częściej wybierać to drobiowe, nie używać bardzo wysokiej temperatury do jego obróbki i zamienić przemysłowe wędliny na te domowe.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

AKTUALIZACJA
Atak na synagogę. Tyle lat więzienia grozi zatrzymanemu

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Już dziś finał Pucharu Polski! Która drużyna lepiej wygląda na papierze?

Już dziś finał Pucharu Polski! Która drużyna lepiej wygląda na papierze?

Zobacz również

Dramat nad jeziorem! Z wody wyłowiono ciała dwóch obcokrajowców

Dramat nad jeziorem! Z wody wyłowiono ciała dwóch obcokrajowców

Tragiczny początek majówki na lubelskich drogach. Zginęły już 4 osoby

Tragiczny początek majówki na lubelskich drogach. Zginęły już 4 osoby