Jakie zioła i owoce zbierać w październiku? Uzupełnisz nimi domową apteczkę i przygotujesz smaczne przetwory
Październik to ostatni dzwonek na zbieranie ziół i dzikich owoców przed nadejściem zimy. Z tych produktów możesz przygotować mieszanki ziołowe lub zrobić smaczne przetwory. Co warto zbierać w październiku?
Liście karczocha zwyczajnego
Karczoch zwyczajny jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Liście karczocha działają żółciopędnie i żółciotwórczo, dzięki czemu wspierają pracę wątroby i ułatwiają trawienie tłustych i ciężkostrawnych produktów.
Dodatkowo zawarta w liściach inulina obniża ładunek glikemiczny spożywanych posiłków, co korzystnie wpływa na regulację poziomu glukozy. Z liści karczocha można przygotować napar lub leczniczą nalewkę, która spożywana w dawce leczniczej może obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Kocimiętka właściwa
Kocimiętka to nie tylko atrakcja dla kotów, ale również cenny surowiec zielarski. Ziele tej rośliny zawiera znaczne ilości olejków eterycznych, które wspierają leczenie: bólu głowy, napięcia przedmiesiączkowego, bóli mięśniowych, problemów trawiennych, bezsenności i zaburzeń koncentracji.
Kocimiętka zawiera również garbniki, które wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Z tego względu napary z ziela tej rośliny mogą stanowić element terapii przeciwbiegunkowej.
Mięta lekarska i pieprzowa
Ziele mięty stanowi znakomite źródło mentolu, czyli olejku eterycznego o wielu cennych właściwościach zdrowotnych, w tym: przeciwzapalne, znieczulające, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi objawy niestrawności np. wzdęcia, ból i skurcze brzucha.
Z mięty można przygotować napar lub zdrowotną nalewkę, która wspiera leczenie zatruć pokarmowych i pasożytów układu pokarmowego.