1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Drzewa gubią już liście, robi się coraz zimniej, ale...
fot. pixabay.com

Drzewa gubią już liście, robi się coraz zimniej, ale przyroda wciąż daje nam wiele roślin, które możemy zebrać i zjeść.

2 z 10
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

3 z 10
Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. -...
fot. pixabay.com

Dzika marchew

Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. - Zanim zalejemy nasiona olejem bazowym, warto je wcześniej zmielić. Taki olej ma duży potencjał kosmetyczny. Dodatkowo możemy też wykorzystać dziką marchew w kuchni. Jej korzenie, choć nieco mniejsze, niż u form uprawnych i białe lub żółtawe, mają takie samo zastosowanie w kuchni – wyjaśnia portal Odkrywcy Natury.

4 z 10
Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki,...
fot. pixabay.com

Owoce czarnego bzu

Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki, antyoksydacyjne antocyjany i kwasy fenolowe, witaminę C i nieco witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy). Z owoców można zrobić sok, dżem lub galaretkę.

Do przygotowania soku, potrzebne są 2 kg owoców czarnego bzu, 500 g cukru i sok z cytryny. Owoce, bez gałązek, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. Wówczas gotujemy na małym ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy owoce puszczą jeszcze więcej soku, odstawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, przelewamy do butelek i pasteryzujemy.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Zobacz również

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego